Oud-premier Abbott en prins Philip
NOS Nieuws

Australische oud-premier: spijt van lintje voor prins Philip

De Australische oud-premier Tony Abbott heeft er spijt van dat hij prins Philip een lintje heeft gegeven. Er was indertijd veel kritiek op zijn beslissing en hij geeft nu toe dat de het besluit "onverstandig" was.

Abbott, die bekend staat als een monarchist, voerde het ridderschap weer in toen hij twee jaar geleden premier werd. Dat verbaasde veel Australiërs. De titel was dertig jaar eerder afgeschaft.

De kritiek liep op toen Abbott bekendmaakte dat hij de echtgenoot van koningin Elizabeth zou onderscheiden. Dat hij dat nota bene bekendmaakte op de dag dat het land de onafhankelijkheid viert, Australia Day (26 januari), werd hem in het bijzonder verweten.

'Knightmare'

Critici noemden de onderscheiding een anachronisme en neo-koloniaal. In de pers werd de ophef een 'knightmare' genoemd voor de premier. Het zou zelfs het begin van het einde van zijn leiderschap hebben betekend; twee weken geleden werd hij door zijn eigen partij aan de kant geschoven.

"Het is nu wel duidelijk dat het onverstandig was. Overduidelijk", zei Abbott nu in een radioprogramma waarin hij terugkeek op zijn ambtstermijn. Eerder dit jaar had hij het besluit nog verdedigd: "Ik begrijp waarom mensen het niks vinden, maar ik sta achter het besluit".

Kinnesinne

Saillant detail is dat een Australische journalist eerder al schreef dat de koningin zelf had aangedrongen op het lintje. Het zou Philip dwarszitten dat zijn zoon Charles meer Australische onderscheidingen had dan hijzelf.

Philip heeft net op tijd zijn slag geslagen: de nieuwe Australische premier Turnbull is tegen het ridderschap en zou het weer willen afschaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl