Henk Veerman baalt na een gemiste kans
NOS Voetbal

Winst in Almelo moet rust terugbrengen in Heerenveen

Moeizaam. Dat ene woord typeert het seizoen van sc Heerenveen tot nu toe. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges staat op de twaalfde plek in de eredivisie. Alleen de openingswedstrijd tegen De Graafschap werd winnend afgesloten (3-1). Daarna volgden vier gelijke spelen en twee nederlagen. Op de achtergrond sluimert bovendien een heuse bestuurscrisis.

Vanavond spelen de Friezen de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, de verrassende nummer drie op de ranglijst. Geen gemakkelijke opgave, realiseert Lodeweges zich. Zeker niet omdat zijn ploeg de afgelopen wedstrijden nauwelijks kansen creëerde en slechts vier keer scoorde in de zes competitiewedstrijden die volgden na de ouverture tegen De Graafschap.

'Hoofd niet in een strop'

"We hebben niet het gevoel dat we met ons hoofd in een strop hangen", zegt de trainer. "We willen alleen heel graag een overwinning pakken." Dan zullen er wel doelpunten moeten komen. In voorgaande seizoenen was er dan altijd een spits die uitkomst bood. Aanvallers die met één actie een wedstrijd konden beslissen.

Mark Uth, Alfred Finnbogason of Bas Dost bijvoorbeeld. En wie verder in de historie duikt komt uit bij Klaas-Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooij en Jon Dahl Tomasson. En de Braziliaan Afonso Alves. Laatstgenoemde dook deze week plotseling weer op in Heerenveen, om mee te trainen met de beloften.

Alves zorgde in 2007 voor een nachtmerrie bij Heracles, door in één wedstrijd zeven keer te scoren. Dat is de club uit Almelo nog niet vergeten, gezien de reactie op Twitter op het bericht van Heerenveen dat Alves weer op het veld staat. (Heracles: "Hij doet morgen nog niet mee hé...?)

Heracles Almelo heeft humor op Twitter

De Braziliaan hoopt op een nieuw contract in Friesland, maar zal vanzelfsprekend vanavond niet van de partij zijn. Lodeweges moet een keuze maken tussen Mitchell te Vrede en Henk Veerman. Te Vrede kwam over van Feyenoord, maar heeft zijn waarde mede door een enkelblessure nog niet kunnen bewijzen.

Breekijzer

Veerman is tot nu toe vooral effectief als breekijzer in de slotfase van een wedstrijd. Zo loodste hij Heerenveen met een fraaie treffer naar de volgende bekerronde ten koste van NAC Breda. De geboren Volendammer is populair onder de supporters. 'Alle ballen op Henkie', klinkt het vanaf de tribunes als hij in het veld komt. Maar als basisspeler heeft hij nog niet aangetoond het niveau aan te kunnen.

Henk Veerman lost Mitchell te Vrede af in de spits in de wedstrijd tegen PEC Zwolle

En dan is er dus ook nog de bestuurlijke onrust. Voorzitter Jelko van der Wiel moest deze week via de media vernemen dat hij ontslagen zou worden. Via de officiële kanalen hoorde hij niets en dus meldde hij zich donderdag 'gewoon' in het Abe Lenstra Stadion. Wordt vervolgd.

Supporters lieten hun ongenoegen over de bestuursperikelen tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Vitesse al blijken. 'Clubbelang voor eigen belang', hintten de fans met een spandoek. Een overwinning op Heracles zou de rust weer enigszins terug kunnen brengen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lodeweges: "Heracles zit in een flow en zal ervoor gaan."

Heerenveen-voorzitter Van der Wiel verbijsterd over ontslagverhaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl