NOS Nieuws

Obama: word boos over schietpartijen

'We zijn het enige ontwikkelde land waar dit elke paar maanden gebeurt'

Naar aanleiding van de schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Oregon heeft president Obama nogmaals gepleit voor een strengere wapenwet. Op een persconferentie reageerde hij boos en geschokt op het bloedbad.

Het is niet genoeg om na dit soort gebeurtenissen alleen medeleven te tonen en doden te herdenken, zei Obama. "Dat is niet voldoende. We moeten pijn en verdriet en woede voelen en iets doen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt in de VS, volgende week of over een paar maanden."

Het was de vijftiende keer dat Obama zijn medeleven moest betuigen na een groot schietincident. Ook bij eerdere gevallen pleitte hij al voor strengere regelgeving op het gebied van wapenbezit. Vanwege politieke tegenstand in het Congres en de machtige wapenlobby krijgt hij echter weinig voor elkaar.

Gewoonte

De schutter liep gisteren een school voor volwassenenonderwijs in de plaats Roseburg binnen en opende het vuur in een klaslokaal. Er zijn zeker tien doden en zeven gewonden. Zelf kwam de schutter om het leven bij een schotenwisseling met de politie. Zijn motief is niet bekend.

Een slachtoffer van de schietpartij wordt afgevoerd

Volgens Obama zijn de Verenigde Staten het enige ontwikkelde land in de wereld dat dit soort massale schietpartijen elke paar maanden ziet. "Op de een of andere manier lijkt dit een gewoonte te worden."

"Onze wetten moeten veranderen. Het mag voor iemand die een ander iets wil aandoen niet zo eenvoudig zijn om een vuurwapen te bemachtigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl