NOS Nieuws

Brenninkmeijer: overheid onwetend op ICT-gebied

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

ICT-projecten bij de overheid mislukken door een gebrek aan deskundigheid. Dat stelt Alex Brenninkmeijer, tot en met 2013 de nationale ombudsman en nu het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer.

"De overheid is een verzameling managers geworden die geen deskundigheid meer heeft" , zegt de jurist tijdens een gesprek met journalisten in Den Haag. Tegelijkertijd stelt de overheid volgens hem te veel eisen aan systemen.

"Er wordt te weinig software gekocht, te veel systemen moeten zelf worden gebouwd", aldus Brenninkmeijer. "Vervolgens moeten er allemaal toeters en bellen aan hangen, loopt het gigantisch uit de hand en komt het systeem uiteindelijk nooit af."

Getroebleerde relatie

De overheid heeft een getroebleerde relatie met ICT-projecten. ICT-systemen die miljoenen hebben gekost, zijn niet af gekomen of doen niet waarvoor ze zijn bedoeld, onder meer bij de Belastingdienst, de politie en recent nog bij het UWV.

Volgens Brenninkmeijer is de overheid 'penny-wise, pound foolish' als het gaat om overheidsprojecten, onder meer op ICT-gebied. Onder meer de Balkenende-norm, die dicteert dat werknemers in de publieke sector niet meer dan de premier mogen verdienen, is daar debet aan: Brenninkmeijer noemt die norm 'dom'. "Als je kwaliteit wil in uitvoering en politiek, kost dat geld", zegt de oud-ombudsman.

Europese belasting

Tijdens het gesprek liet Brenninkmeijer zich ook uit over een Europese belasting. "De Europese Unie zou een directe inkomstenbron moeten hebben." Tegelijkertijd erkende Brenninkmeijer dat het onwaarschijnlijk is dat dat op korte termijn zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl