Een stand van Samsung op een beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas
NOS Nieuws

'Ook gesjoemel met tv-testen'

Tv-toestellen van Samsung verbruiken in de praktijk meer energie dan tijdens milieutests in een laboratorium. Mogelijk komt dat omdat er software is ingebouwd om aan milieu-eisen te kunnen voldoen, net zoals dat in dieselmotoren van Volkswagen het geval is. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De krant kreeg de niet gepubliceerde onderzoeksresultaten in handen van ComplianTV, een consortium van Europese testcentra voor huishoudelijke apparatuur dat door de EU wordt betaald. "Samsung houdt zich aan de letter van de wet, maar handelt in strijd met de geest van de wet", zegt de ComplianTV-projectmanager.

Minder helder beeld

Uit de tests komt naar voren dat de tv's van Samsung automatisch naar een minder helder beeld en dus naar een lager energieverbruik overschakelen, zodra ze aan een standaard-testprogramma worden onderworpen. Dat bestaat uit een snelle opeenvolging van tv-shows, dvd's en live-uitzendingen.

Bij normaal gebruik in de huiskamer treedt deze terugval in energieverbruik niet op, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Samsung erkent dat zijn tv's in bepaalde situaties een minder helder beeld laten zien, bijvoorbeeld bij het vertonen van actiefilms of sportwedstrijden. Die techniek is niet bedoeld om milieu-autoriteiten om de tuin te leiden, zegt het bedrijf in hetzelfde artikel. Een vergelijking met Volkswagen wijst het bedrijf dan ook van de hand.

Verbod

Volgens de krant hebben meerdere EU-landen Brussel dit jaar gewaarschuwd dat tv-producenten tv's mogelijk zo programmeren dat ze dankzij een truc aan de EU-milieu-eisen kunnen voldoen.

De Europese Commissie liet de krant weten dat de beschuldigingen worden onderzocht en dat dit soort trucs in de toekomst worden verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl