Aleksander Kolobnev en Aleksander Vinokoerov
NOS Wielrennen

Uitstel in omkopingszaak rond Vinokoerov

Zowel de rechtbank in Luik als wielerploeg Astana spreekt tegen dat er snel een uitspraak komt in de omkopingszaak rond Aleksander Vinokoerov en diens zege in Luik-Bastenaken-Luik in 2010.

Woensdag bracht Sky Sports het bericht naar buiten dat er tegen Vinokoerov en de Russische renner Aleksander Kolobnev nog voor 15 oktober een straf zou worden uitgesproken wegens bewezen omkoping, maar zover is het nog niet.

Alvorens de straf kan worden bepaald door de correctionele rechtbank in Luik, moet een raadkamer bepalen of de aanklacht van de officier van justitie, gedaan op 11 september jongstleden, juist is. De verdachten, Vinokoerov en Kolobnev, hebben om extra informatie gevraagd. "Een uitspraak van de raadkamer is uitgesteld omdat de beklaagden vinden dat er niet voldoende bewijs tegen hen is", meldt het persbericht van de rechtbank.

Beelden Luik-Bastenaken-Luik

De Kazach zou tijdens finale van de voorjaarsklassieker zijn concurrent Aleksander Kolobnev hebben omgekocht en zodoende de wedstrijd hebben gewonnen. Het parket in Luik zei al in mei 2014 dat daar voldoende bewijs voor bestaat en besloot toen om over te gaan tot een rechtszaak tegen zowel Vinokoerov als de Rus.

2010: Vinokoerov klopt Kolobnev

'Vino' ontkent

Mailcontact tussen de twee renners en bankafschriften dienen als bewijs voor omkoping. Vinokoerov zou nog in 2010 twee cheques hebben overgemaakt aan Kolobnev, één ter waarde van 100.000 euro en één van 50.000 euro.

De Kazach ontkent iets met omkoping te maken te hebben. Hij verklaarde eerder dat een financieel directeur van Astana zijn mailadres gehackt zou hebben.

Onderzoek wees bovendien uit dat er een bedrag van precies 150.000 euro was overgemaakt náár de rekening van Vinokoerov. Afkomstig van de Kazachse wielerfederatie. Opmerkelijk: die bond riep niet lang daarna een prijs in het leven voor de beste Kazachse wielrenner van het jaar 2010. De bijbehorende premie voor de tot dan toe niet bestaande prijs bedroeg 150.000 euro.

Padua

De vermeende omkopingszaak begon overigens in Italië, waar het Openbaar Ministerie in Padua mails en bankafschriften in handen kreeg. Eind 2012 werd het dossier overgedragen aan het parket van Luik en de UCI, die op 5 november 2012 liet optekenen dat "de heren Vinokoerov en Kolobnev zo snel mogelijk worden uitgenodigd om zich te komen verantwoorden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl