Ajax-trainer Frank de Boer

'Molde een mix van Rapid Wien en Heracles'

Meestal spelen Nederlandse clubs hun uitwedstrijden in de Europa League in roestige Oostbloklanden. Maar als je geluk hebt, zoals Ajax vandaag, dan kom je terecht in Molde, een pittoresk havenstadje in het westen van Noorwegen.

"Een plaatje. Jammer alleen dat het weer niet zo goed is." Ajax-trainer Frank de Boer kan wel genieten van zijn tijdelijke verblijfplaats. "Vanuit mijn hotelkamer zie ik links het stadion en aan de andere kant kijk ik uit over het water en de fjorden. Het is hier mooi, stil en schoon."

Molde dus. Een populaire vakantiebestemming, maar ook de thuisbasis van Molde FK, vanavond de tweede tegenstander van Ajax in de groepsfase van de Europa League. Een ploeg die in de laatste vier jaar driemaal kampioen van Noorwegen werd.

Mix

Molde FK staat in Europa toch vooral bekend als de club waar Ole Gunnar Solskjaer vijf jaar terug zijn trainerscarrière begon. De Boer is beter op de hoogte en omschrijft de Noorse ploeg als een mix tussen het Oostenrijkse Rapid Wien en Heracles Almelo.

"Het stadion en het kunstgras lijken op die van Heracles, dat net als Molde FK een aantal bonkige maar ook creatieve spelers heeft. En de speelstijl van Rapid: druk zetten als het kan, maar daarnaast ook gedisciplineerd en gegroepeerd kunnen spelen", legt De Boer uit.

Cruciaal

In eigen land stelt Molde FK teleur. Kort voor het einde van de competitie staat de ploeg slechts zevende. Maar in de Europa League wonnen de Noren hun eerste wedstrijd met 3-1 bij Fenerbahçe. "En dat onder druk en in zo'n hectisch stadion, dan heb je kwaliteit. Een ploeg om rekening mee te houden dus", waarschuwt De Boer.

Ajax is na het teleurstellende 2-2 gelijkspel tegen Celtic in de Arena hard op zoek naar drie punten. Voorafgaand aan het duel met Molde neemt De Boer zelfs het woord 'cruciaal' in de mond. "Als je gelijkspeelt is er niet veel aan de hand, maar het zou hartstikke mooi zijn als we hier drie punten kunnen pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl