De aardbeving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter
NOS Nieuws

Bevingen Groningen en Emmen kort na elkaar 'toeval'

Niet alleen in de provincie Groningen, maar ook in Emmen is gisteravond een aardbeving geweest. Volgens het KNMI heeft de ene aardbeving niet de andere veroorzaakt. "Deze aardbevingen waren 50 kilometer uit elkaar, het is toeval", zegt seismoloog Laslo Evers van het KNMI.

De beving in Emmen had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat ervan uit de aardschok bij Emmen het gevolg is van gaswinning in de regio, net als bij eerdere bevingen in het gebied. In de buurt van Emmen wordt al sinds 1977 gas gewonnen.

De beving was iets na 23.30 uur. Een inwoner van het centrum van Emmen zegt tegen RTV Drenthe dat hij een harde knal hoorde. Ook op Twitter verschenen meldingen van mensen in de buurt van Emmen die wakker zijn geworden.

Ruim drie uur eerder was er een aardbeving enkele tientallen kilometers verderop, met het epicentrum in het Groningse dorp Hellum. Met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter was dat de zwaarste van het jaar in Nederland. Het KNMI kreeg meer dan honderd telefoontjes van mensen uit diverse Groningse gemeenten.

14-jarige vlogger filmt aardbeving: 'Holy Shit!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl