Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia
NOS Nieuws

Paus had geheime ontmoeting met Amerikaanse weigerambtenaar

Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten heeft paus Franciscus een geheime ontmoeting gehad met de Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davis. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. Davis zat zes dagen in de cel omdat zij had geweigerd homohuwelijken te voltrekken.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk ontmoette Davis donderdag op de ambassade van het Vaticaan in Washington. De geheime afspraak werd onthuld door Liberty Counsel, een religieuze organisatie uit de Verenigde Staten.

"Het was erg indrukwekkend", vertelt Davis aan televisiezender ABC. "De paus omhelsde me en zei: 'Bedankt voor je moed'." Volgens de functionaris betekent het bezoek van de kerkelijk leider dat haar daad "niet voor niets was".

Kim Davis kort na haar vrijlating

Paus Fransiscus is een tegenstander van het homohuwelijk. Vanwege dat standpunt zou ook zijn relatie met de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, sterk zijn bekoeld. Marino heeft meerdere malen gezegd dat hij voor de invoering van het homohuwelijk in Italië is.

Toen de Romeinse burgervader onaangekondigd opdook tijdens een mis in de Verenigde Staten, was de paus dan ook niet blij. Franciscus noemde Marino tijdens een persconferentie "iemand die doet alsof hij katholiek is".

Niemand had Marino uitgenodigd. De paus was woest.

Aartsbisschop Vincenzo Paglia

Het Italiaanse radiostation La Zanzara gooide met een neptelefoontje wat extra olie op het vuur. Een radio-dj, die zich voordeed als de Italiaanse premier Matteo Renzi, vroeg aartsbisschop Vincenzo Paglia naar de onenigheid tussen de kerkelijk leider en de burgemeester van Rome.

"Marino wilde gebruikmaken van het bezoek van paus Franciscus aan de VS", antwoordde de aartsbisschop. "Daar was de paus erg teleurgesteld over."

"Hij heeft het feestje dus verpest?", vervolgde de dj met het Toscaanse accent van de premier. "Ja natuurlijk", zei Paglia. "Niemand had Marino uitgenodigd. De paus was woest."

Vincenzo Paglia (l) met paus Franciscus (r)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl