Aboutaleb tijdens zijn bezoek aan Washington, eerder dit jaar
NOS Nieuws

'Burgemeesters belangrijk in strijd tegen extremisme'

Burgemeesters spelen een steeds belangrijkere rol in de strijd tegen extremisme. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Hij spreekt tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York over een betere samenwerking tussen steden uit verschillende landen.

De vergadering tussen 25 burgemeesters is onderdeel van het zogenoemde 'Strong Cities Network', dat dit jaar is bedacht door het stadsbestuur van Oslo. De burgervaders spreken onder meer over de aanpak van extremisme.

"Het gaat over de mate waarin je de samenleving kunt beschermen tegen idioten die denken dat zij de waarheid in pacht hebben", zegt Aboutaleb in een interview met het NOS Radio 1 Journaal. Burgemeesters kunnen dat probleem aanpakken, denkt hij.

Het is belangrijk om te weten hoe extremisme in bijvoorbeeld Mombasa of Denver wordt aangepakt.

Ahmed Aboutaleb

Volgens de Rotterdamse bestuurder wordt de invloed van steden steeds groter. Hij ziet dat problemen als extremisme en klimaatverandering lokaal beter worden aangepakt dan op internationaal niveau.

"In 2010 was ik bijvoorbeeld bij de milieutop in Kopenhagen", zegt Aboutaleb. "Er is nog steeds geen internationaal verdrag opgesteld na dat overleg. In steden als Rotterdam en Amsterdam is echter al lang actie ondernomen."

In Rotterdam hebben wij toch een beetje een eigenzinnig geluid.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Aboutaleb vindt dat burgemeesters ook bij de aanpak van extremisme een voortrekkersrol kunnen spelen. "Steden moeten van elkaar gaan leren. Daarom is het belangrijk om te weten hoe extremisten in Mombasa of Denver worden aangepakt."

"Op sommige plekken willen ze bijvoorbeeld terroristen re-integreren in de samenleving", zegt hij, "Maar in Rotterdam vinden wij dat extremisten eerst langs justitie moeten. Het is goed om te bespreken welke aanpak beter is."

Het is de bedoeling dat het 'Strong Cities Network' volgend jaar wordt uitgebreid naar zo'n 100 steden. Aboutaleb denkt dat zijn stad een belangrijke bijdrage kan leveren aan het netwerk. "In Rotterdam hebben wij toch een beetje een eigenzinnig geluid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl