Afghaanse militairen vechten in Kunduz tegen de Taliban
NOS Nieuws

Nederland adviseert over tegenoffensief Kunduz

Nederlandse militairen hebben het Afghaanse leger geadviseerd over het tegenoffensief tegen de Taliban in Kunduz. Volgens minister Hennis is de situatie in Afghanistan rap verslechterd en hielpen de Nederlanders alleen door het geven van adviezen.

Maandag werd de stad in het noorden van Afghanistan veroverd door de Taliban. Gisteren zette het Afghaanse leger met Amerikaanse luchtsteun een tegenoffensief in.

Stad afgesloten

Ondanks dat tegenoffensief is een groot deel van de stad nog in handen van de Taliban. De militanten blokkeren de wegen rondom de stad, waardoor niemand de stad in of uit kan gaan. Ook hulpgoederen en voedsel kunnen de stad niet bereiken.

De versterkingen van het Afghaanse leger bereiken Kunduz maar moeizaam. De konvooien worden onderweg aangevallen en rond de stad zijn landmijnen en boobytraps gelegd.

De stad is door de strategische ligging interessant voor de Taliban. Ze kunnen er veel geld verdienen met de smokkel van drugs en wapens. De verovering lijkt onderdeel van een groter Taliban-offensief in het noorden van Afghanistan.

Vijf Nederlandse adviseurs

Nederland zit met zo'n 100 militairen in Afghanistan als onderdeel van de NAVO-missie Resolute Support. Daarin wordt het Afghaanse leger ondersteund. Vijf Nederlandse adviseurs gaven het Afghaanse leger gisteren advies over het tegenoffensief. Hennis zegt dat de Nederlanders mogelijk vaker raad zullen geven over het tegenoffensief, maar nooit zelf zullen vechten.

Tussen 2011 en 2013 trainden Nederlandse instructeurs Afghaanse politie-eenheden in de regio Kunduz.

Hennis over Kunduz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl