Bas Diederen
NOS Sport

Diederen met ijzeren discipline naar Hawaï

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

  • Edwin Cornelissen

    Verslaggever

Het contrast kan haast niet groter zijn. Op 10 oktober staat Bas Diederen in de paradijselijke omgeving van Hawaï aan de start van het WK Iron Man. Een kleine twee weken voor die dag trekt hij nog gewoon zijn baantjes in het zwembad van Sittard.

In alle vroegte, om zes uur. "Eigenlijk een kwartiertje te laat, maar ik had wat moeite met opstaan vanmorgen." Diederen is veroordeeld tot haast nachtelijke trainingen. De aantrekkelijker tijden zijn gereserveerd voor baantjeszwemmers en de nationale triatlonselectie op de olympische afstand. "Het is jammer, maar ik vind de sport te mooi om te blijven uitslapen."

Extreem

Iron Man geldt als de ultieme vorm van triatlon. Achtereenvolgens moeten de duursporters 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen. Het vergt een groot uithoudingsvermogen en heel veel discipline, weet de 35-jarige Diederen.

"De wedstrijddag is een hele beproeving. Maar het jaar ervoor is misschien nog wel zwaarder. Ik train ongeveer 25 tot 30 uur per week. Elke dag denk ik wel een keer: effe stoppen. Maar dan ga ik toch maar door."

Lifestyle

Het zijn niet alleen de trainingsuren, het hele leven van Diederen is op de sport gericht. "Het is een levensstijl, je bent er dag en nacht mee bezig. Je kunt niet alles eten, moet vroeg naar bed." Maar de passie voor de sport gaat boven alles. "Je doet het eigenlijk allemaal voor die laatste honderd meter in de wedstrijd. Dan komt de blijheid eruit. Dat is super."

De meeste winnaars zijn rond de 35. En de afgelopen jaren hadden we er een paar die zelfs 40 waren.

Bas Diederen

Bewust spreekt Diederen over 'jezelf overwinnen'. Want meer nog dan een strijd tegen concurrenten ervaart hij Iron Man als een gevecht met zichzelf. "Je kunt niet te veel met anderen bezig zijn, want dan ben je niet meer bezig met jezelf. En dan gaat het toch echt mis."

Bas Diederen

In augustus eindigde Diederen tijdens de Iron Man van Frankfurt als vierde. Daarmee stelde hij zijn WK-ticket uiteindelijk veilig. Maar de kwalificatie heeft zijn tol geëist. Het maakt dat hij geen topklassering verwacht op Hawaï.

"Het was een zwaar en lastig jaar. Ik heb vijf wedstrijden moeten doen om me te kwalificeren. Hopelijk kan ik op het WK in de toptien eindigen. Dan wordt het volgend jaar makkelijker om me te kwalificeren. Dan heb ik aan één wedstrijd genoeg."

Respectabele leeftijd

Het gebrek aan rust het afgelopen jaar tempert dus het verwachtingspatroon voor het komende WK. Volgend jaar dicht Bas Diederen zichzelf meer kansen toe, ook al heeft hij dan de respectabele leeftijd van 36 bereikt.

"Voor ons zijn dit juist de topjaren. De meeste winnaars zijn rond de 35. En de afgelopen jaren hadden we er een paar bij die zelfs 40 waren." Bij Iron Man speelt ervaring een cruciale rol. “Met name mentaal. Je krijgt heel veel moeilijke momenten in de wedstrijd. Twijfels ook. Als je wat ouder bent, kun je daar makkelijker mee omgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl