PvdA-Kamerlid Henk Nijboer
NOS Nieuws

PvdA wil versimpeling begrotingsregels in Europa

De PvdA wil dat de Europese begrotingsregels worden aangepast. Volgens de regeringspartij zijn de regels nu te ingewikkeld en moeten ze minder afhangen van politieke willekeur.

Kamerlid Nijboer zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de regels zo complex zijn dat de uitwerking daardoor onvoorspelbaar en moeilijk uit te leggen is. "Begrotingsafspraken horen voorspelbaar, transparant en begrijpelijk te zijn."

Verschillend behandeld

De PvdA zegt ook dat landen bij de handhaving van de regels verschillend worden behandeld. Volgens Nijboer is de houding tegenover bijvoorbeeld Frankrijk heel anders dan ten opzichte van andere landen. De PvdA vindt ook dat er geen eenduidige criteria zijn en dat de Europese Commissie niet genoeg verantwoording aflegt.

Volgens Nijboer gaan de Europese regels ook te veel uit van het begrotingssaldo op korte termijn. Hij verwijst naar het Nederlandse begrotingsbeleid. "In Nederland hebben we een traditie dat de begroting kan meeademen met de economie: als het goed gaat, moet je buffers opbouwen, als het slecht gaat, kun je buffers aanspreken en dat staan de Europese regels niet genoeg toe."

Begroting

De voorstellen van de PvdA komen vandaag in de Tweede Kamer aan de orde in de Financiële Beschouwingen. In dat debat praat de Kamer over de begroting voor volgend jaar.

Een belangrijk onderwerp in de Beschouwingen is de vraag of de Kamer meer geld uittrekt voor justitie. Verder gaat het debat onder meer over de belastingplannen van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl