NOS Nieuws

Nederland in top-5 van concurrerendste economieën

Nederland is gestegen op de lijst van concurrerendste economieën ter wereld. De Nederlandse economie staat vijfde in The Global Competitiveness Report van het World Economic Forum, vorig jaar was dat plaats acht.

Nederland scoort vooral goed door het goede onderwijssysteem, de efficiënte infrastructuur, een betrouwbare overheid en innovatie.

Zwitserland

De top-3 is ongewijzigd. De lijst wordt wederom aangevoerd door Zwitserland, gevolgd door Singapore en de VS. Duitsland is gestegen naar plaats vier.

Hoogleraar Henk Volberda, die het onderzoek voor Nederland leidde, zegt dat het gevoerde economische beleid heeft geleid tot gezondere overheidsfinanciën. Ook de hervormingen van de financiële sector hebben bijgedragen aan de Nederlandse concurrentiepositie.

Toch blijven de financiële markten en de arbeidsmarkt volgens Volberda de achilleshiel van de Nederlandse economie. Wat betreft het functioneren van de financiële markten staat Nederland internationaal op plaats 31. Bij de arbeidsmarkt worden de hoge kosten voor het aannemen en ontslaan van personeel als nadeel genoemd.

Trots

Minister Kamp is blij met de vijfde plaats. "Als er 144 landen vergeleken worden op het gebied van concurrentiekracht en wij komen daar als vijfde uit, dan is dat echt iets om trots op te zijn." Volgens Kamp zijn in Nederland het onderwijs en de infrastructuur, het ondernemersklimaat en het innovatiebeleid "goed en vruchtbaar".

Over de opmerkingen over de inflexibele arbeidsmarkt zegt de minister dat die kritiek al veel langer speelt. "Maar wij hebben in Nederland cao's; dat geeft aan de ene kant inflexibiliteit, aan de andere kant geeft dat wel arbeidsrust en dat is een positief punt."

Kamp over World Economic Forum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl