Studenten van hogeschool InHolland
NOS Nieuws

Bussemaker: conclusies over leenstelsel voorbarig

Minister Bussemaker denkt niet dat het nieuwe leenstelsel voor studenten ertoe leidt dat minder jongeren gaan studeren. "Die conclusie is zeer voorbarig", zei ze in het vragenuur in de Tweede Kamer.

Bussemaker reageerde op voorlopige cijfers van de koepelorganisatie Vereniging Hogescholen. Die meldde vandaag dat het aantal eerstejaarsstudenten aan hogescholen met 6,2 procent is gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

CDA-Kamerlid Rog vroeg op basis van de cijfers aan de minister of zij bereid was om terug te komen van haar eerdere uitspraken dat het leenstelsel geen effect zou hebben op de instroom in het hoger onderwijs. Rog was van meet af aan tegen de invoering van de nieuwe studiefinanciering.

Kleine dip

Bussemaker zei dat nog niet is vast te stellen hoeveel nieuwe eerstejaars er werkelijk zijn. Hogescholen gaan die aantallen vanaf 1 oktober berekenen en hebben tot december de tijd om ze bij de overheid in te leveren. De minister zal de definitieve cijfers in het voorjaar naar de Kamer sturen.

Zij zei dat er op dit moment geen enkele aanleiding is om terug te komen van afspraken. "Ik heb overigens ook altijd gezegd: er zou sprake kunnen zijn van een kleine dip, maar geen verwachting van structurele veranderingen."

'Studentencijfers zeggen nog niks over effect leenstelsel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl