Het verkoopverbod aan buitenlanders is niet in strijd met Europese regels.
NOS Nieuws

Drugsverbod buitenlanders is geen discriminatie

Buitenlanders die in Nederlandse coffeeshops geen drugs mogen kopen, worden niet gediscrimineerd. Het verkoopverbod past binnen de Europese regels, stelt de Hoge Raad.

Volgens de raad mogen maatregelen worden genomen als buitenlanders willen profiteren van het Nederlandse gedoogbeleid. Het hoogste rechtscollege verwijst naar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat noemde het verkoopverbod in 2010 een maatregel tegen drugstoerisme.

Het verbod geldt in heel Nederland, maar wordt overal anders gehandhaafd. Sommige gemeenten gedogen de verkoop aan buitenlanders, terwijl vooral in de grensstreek streng wordt toegezien op naleving. Daar hebben veel gemeenten overlast van drugstoeristen.

Portier

De raad deed de uitspraak naar aanleiding van een zaak over een coffeeshop-portier uit Maastricht. Die werd vorig jaar veroordeeld omdat hij betrokken was bij de verkoop van softdrugs aan klanten die niet in Nederland wonen.

De Hoge Raad stelt dat die vervolging geen willekeur is, ook al wordt met de verkoopverboden in Nederland verschillend omgegaan. Overigens is de raad is er niet van overtuigd dat de portier in zijn rol een "wezenlijke bijdrage" heeft geleverd aan de verkoop. Daarom moet de rechtbank in Den Bosch opnieuw naar zijn zaak kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl