NOS Nieuws

Dijkhoff: religieus geweld azc moeilijk te bewijzen

Geweldsincidenten in asielzoekerscentra worden geregistreerd, maar het is moeilijk om uit te zoeken of de bewoners geweld plegen uit religieuze motieven. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff gezegd in de Tweede Kamer.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind wilde in het Vragenuurtje weten wat er gedaan wordt tegen het geweld tegen christenen in azc's. "Christenen worden steeds vaker bespuugd, geweerd en geïntimideerd in centra en vrouwen worden verplicht een hoofddoek te dragen", aldus Voordewind.

De staatssecretaris wees erop dat motieven achter geweld moeilijk zijn te achterhalen. Daarom moet er volgens hem geregistreerd worden naar de aard van het incident. Hij wil meer aandacht besteden aan het voorkomen van spanningen, dan aan het uitzoeken waarom iemand een ander aanvliegt.

Op elkaars lip

Dijkhoff zei ook dat de asielzoekers zich moeten houden aan de Nederlandse normen en waarden en dat ze niet iemand anders mogen belemmeren om tot een andere god te bidden. Tegelijkertijd benadrukte hij dat mensen in een kleine ruimte op elkaars lip zitten en dat het niet verrassend is dat dit tot spanningen leidt.

De staatssecretaris ziet net als VVD-fractieleider Zijlstra niets in het plan van de Duitse politiebond om mensen te scheiden op basis van hun geloof. Wel zei Dijkhoff dat een incident kan worden meegenomen in de uiteindelijke beoordeling om wel of niet tot een verblijfsvergunning over te gaan.

De staatssecretaris benadrukte dat het nu al mogelijk is om asielzoekers een verblijfsvergunning te weigeren als ze gewelddadig zijn geweest en daarvoor zijn veroordeeld. Het intrekken van een verblijfsvergunning is ook mogelijk.

Onvoorstelbaar

PVV-Kamerlid Fritsma zei nog eens dat hij wil dat de grenzen voor asielzoekers worden gesloten. "Wat je niet binnenhaalt, hoef je ook niet weg te krijgen", aldus de PVV'er. VVD'er Azmani noemde het onvoorstelbaar dat mensen die zeggen dat ze gevlucht zijn voor geweld, zelf geweld plegen in een vrij land als Nederland. Hij vindt de geweldplegers een bedreiging voor de samenleving en de openbare orde.

Op de vraag van PvdA-Kamerlid Maij of de toestand in Nederland net zo ernstig is als in Duitsland, antwoordde Dijkhoff dat die vergelijking moeilijk te trekken is. Hij baseert zich nu op incidenten waarover hij leest in de media. "Maar iedere keer dat het gebeurt, is te veel", aldus Dijkhoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl