Vreugde voor volleybalsters na de winst op Polen
NOS Sport

Volleybalsters stapje voor stapje richting Rio

One small step. Dat zou het winnen van het EK zijn voor de Nederlandse volleybalsters. De titel in eigen land is natuurlijk mooi, maar daarmee is het hoofddoel nog lang niet bereikt: plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio. De Europese titel geeft namelijk geen recht op deelname aan de Spelen van volgend jaar.

Het olympisch traject is lang. De eerste stap lijkt al wel gezet op dit EK. Oranje heeft zich met het plaatsen voor de kwartfinales maandagavond al nagenoeg verzekerd van een plek bij de eerste acht op de Europese ranglijst. Voordat het EK begon stond Nederland al zevende.

Twee kansen

De topacht is belangrijk voor een plek bij het Europees olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat in januari in Turkije wordt gespeeld. Op dit EK kan dus ook al vertrouwen worden getankt, want Oranje treft in Turkije dezelfde tegenstanders.

Op het OKT spelen acht landen om slechts één ticket. Meevaller voor Nederland is dat Servië, de nummer twee van Europa, zich al via de World Cup heeft geplaatst voor Rio,

Wint Oranje het OKT niet, dan is er nog een kans; de nummers twee en drie plaatsen zich namelijk voor het wereldwijde OKT. Daar spelen de twee Europese teams met zes andere landen om vier tickets. Het beste Aziatische land en de drie andere landen die het daar het beste doen gaan naar Rio.

Nederlandse volleybalvrouwen verrassen tegen Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl