De app van Uber

Inspectie doet inval bij taxi-dienst Uber

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vandaag het kantoor van taxi-dienst Uber in Amsterdam doorzocht. Daarbij is administratie meegenomen. Ook worden er mensen verhoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De inspectie verdenkt Uber ervan de wet te hebben overtreden via uberPOP. Dat is een dienst waarmee automobilisten zonder vergunning als taxichauffeur passagiers vervoeren. In documenten van de ILT, die RTL Z in handen zegt te hebben, wordt ook over Uber gesproken als mogelijk criminele organisatie. Het OM wil daar tegen de NOS niets over zeggen. Ook de ILT wil verder geen commentaar geven.

Inspectie doorzoekt kantoor Uber

Uber verwerpt in een reactie de beschuldigingen van de Inspectie. Daarnaast laat het bedrijf weten dat het zal blijven samenwerken met de Nederlandse autoriteiten tijdens het onderzoek naar uberPOP.

Rijden met Uber

Uber werkt via een app op Android of iOS. Via deze applicatie kunnen gebruikers een taxi oproepen. Uber biedt in Nederland drie diensten aan: UberX, Uber Black en uberPOP. Deze laatste dienst is controversieel, omdat de chauffeurs rijden zonder vergunning.

Omdat Uber weigert met uberPOP te stoppen, heeft de dienst in het verleden diverse boetes gehad en werd het boetebedrag ook al eens verhoogd. De Inspectie heeft het kantoor van Uber al eerder doorzocht; toen werd ook een medewerker van de dienst aangehouden.

De invallen van vandaag zijn onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek dat het OM in april van dit jaar is gestart.

Onconventioneel

Uber is een Amerikaans bedrijf dat de afgelopen jaren flink is gegroeid. Daarbij maken ze vaak gebruik van onconventionele methodes, zoals uberPOP. Dat leidt in veel landen tot verzet. Zo gingen in Parijs taxichauffeurs de straat op om te demonstreren.

Ondanks alles stonden de afgelopen tijd investeerders in de rij om geld te pompen in het bedrijf. In totaal ontving Uber al 7,4 miljard dollar en wordt het inmiddels gewaardeerd op meer dan 50 miljard dollar. Daardoor kan Uber de boetes, die het bedrijf in diverse landen krijgt opgelegd, makkelijk betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl