NOS Nieuws

Meer medisch onderzoek bij minderjarigen

De mogelijkheden voor medisch onderzoek bij kinderen en wilsonbekwamen worden verruimd. De Tweede Kamer stemt vandaag in met een wetsvoorstel van minister Schippers om dat te regelen. Kinderen mogen nu alleen onder strenge voorwaarden meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Artsen pleiten al langer voor een verruiming.

Bij kinderen mogen alleen handelingen worden verricht die therapeutisch zijn, en die dus nodig zijn voor het behandelen van het kind. Volgens kinderarts Nico Wulffraat van het UMC in Utrecht kunnen daardoor allerlei ziektes en medicijnen voor kinderen niet worden onderzocht. "Je kunt medicijnen en behandelingen testen op volwassenen, maar een kind zit heel anders in elkaar. Om in de toekomst meer kinderen te kunnen behandelen is ook onderzoek bij kinderen zelf nodig", aldus Wulffraat.

Meer bloed afnemen

Als het wetsvoorstel ingaat, betekent het in de praktijk dat er bij een onderzoek bijvoorbeeld net iets meer bloed of weefsel kan worden afgenomen dan nodig is voor de behandeling. Het resterende deel kan dan voor een ander medisch onderzoek worden gebruikt.

'Het is een goede dag voor de kindergeneeskunde'

Nu is dat nog in bijna alle gevallen verboden. Onder de nieuwe wet mag het dus wel, maar ouders en kind zullen altijd toestemming moeten geven. De leeftijd waarbij ouders een handtekening moeten zetten, wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar.

Geschaafd

Het voorstel van Schippers wordt breed gesteund in de Tweede Kamer. Er is veel over gepraat en er is flink aan de voorstellen gesleuteld. Ethici, juristen en medici hebben zich over de vraag gebogen hoe het medisch wetenschappelijk onderzoek bij kinderen verruimd kan worden, zonder de minderjarige proefpersoon te schaden.

De Commissie-Doek kwam in 2009 met een onderzoek en aanbevelingen. Het College voor de Rechten van de Mens vond de voorstellen van Schippers in 2013 te ver gaan. Vorig jaar schreven artsen samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Enorme stap

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt het goed dat het nu eindelijk geregeld wordt. "Bij veel zaken lopen we voorop in Europa, maar hierin liepen we achter." Zoals de wetsvoorstellen er nu liggen is de kans op goedkeuring in de Eerste Kamer ook groot, zegt Dijkstra.

Volgens het Kamerlid betekent het een enorme stap voor de mogelijkheden van beter onderzoek. "Neem bijvoorbeeld de ziekte van Duchenne waar nog heel veel onderzoek nodig is. Kinderen zeggen vaak dat ze mee willen helpen aan bijvoorbeeld het afnemen van een spierbiopt, om zo andere kinderen in de toekomst te helpen. Maar dat is nu verboden. Met de nieuwe wet kan het straks wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl