NOS Sport

Brinkman: brevet onvermogen hockeybond

Brinkman: belachelijke beslissing hockeybond

Pijnlijk en onterecht. Een brevet van onvermogen voor de hockeybond. Jacques Brinkman, hockey-analist bij de NOS, windt er geen doekjes om. Het ontslag van Sjoerd Marijne als bondscoach van vrouwen is in zijn ogen onbegrijpelijk. "De hockeybond wist precies wie ze in huis haalden. Dit is een belachelijke beslissing."

Rol van de speelsters

Brinkman is vooral benieuwd wie uiteindelijk de beslissing heeft genomen om Marijne ruim een jaar na zijn aanstelling buiten de deur te zetten. De voormalig international vraagt zich hardop af wat de rol van de speelsters is geweest. "De hockeybond is uiteindelijk verantwoordelijk voor de beslissing, maar de speelsters moeten net als de hockeybond zelf ook in de spiegel kijken. Zij geven zelf een voorsprong van 2-0 in de EK-finale weg. Daar kan Marijne niets aan doen."

Sjoerd Marijne tijdens de Hockey World League met achter hem Naomi van As en Ellen Hoog

Volgens Brinkman is alles begonnen met het ontslag van Paul van Ass na de verloren WK-finale van de Nederlandse mannen in 2014. "Diens opvolger werd Max Caldas. Sjoerd Marijne werd vervolgens weer Caldas' opvolger bij de vrouwen."

Brinkman: "De hockeybond kende hem goed. Marijne werd in 2009 wereldkampioen met de vrouwen van Jong Oranje en in 2014 Europees kampioen met de mannen van Jong Oranje. Als je hem dan een jaar voor de Spelen in Rio en een jaar na zijn aanstelling moet ontslaan, dan moeten technisch directeur Arno den Hartog en de commissaris tophockey binnen de bond Marjolein Bolhuis toch echt zelf in de spiegel kijken. Dit is een hele ongelukkige beslissing."

Brinkman: Van Ass, Schopman of Annan nieuwe bondscoach

Big Five

In de ogen van Brinkman heeft de 'Big Five' de macht bij de vrouwen. Aanvoerster Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog, Eva de Goede en Carlien Dirkse Van den Heuvel hebben volgens hem een flinke vinger in de pap.

"Mijn filosofie is dat spelers en speelsters de coach maken. De speelsters hadden van Sjoerd Marijne ook een grote coach kunnen maken door olympisch kampioen te worden. Ik vind het iets te gemakkelijk om te zeggen dat dat met deze coach niet gaat lukken. De Nederlandse vrouwen gaan absoluut weer finale halen, ook in Rio, met welke coach dan ook. Dan zeg ik: waar is dit nou voor nodig?"

Wie nu?

Brinkman heeft wel ideeën over de nieuwe coach. Hij noemt drie namen: Paul van Ass, Janneke Schopman en Allyson Annan. Van Ass is vrij na zijn ontslag in India, Schopman werkt als assistent-bondscoach van het Amerikaanse vrouwenteam en Annan is de huidige coach van de mannen van Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl