NOS Nieuws

Duitse politie wil asielzoekers scheiden naar religie

De Duitse politievakbond GdP vindt dat asielzoekers gescheiden moeten worden opgevangen op basis van etnische achtergrond en geloof. Daarmee zou een eind moeten komen aan massale vechtpartijen en confrontaties in opvangcentra.

In een interview met de Duitse krant Die Welt zegt vakbondsbestuurder Jörg Radeck dat de grens voor de politie is bereikt. De werkdruk voor agenten is enorm toegenomen met de groeiende stroom vluchtelingen naar Duitsland.

In asielzoekerscentra en noodopvang komt het geregeld tot vechtpartijen, zoals gisteren in Kassel. "Dan is het niet voldoende om één wagen te sturen. Dan moeten wel 21 auto's uitrukken", zegt Radeck.

Toiletbezoek

Een groot probleem is volgens Radeck dat er te veel mensen in een te kleine opvang zitten. "Als er 4000 mensen in een opvang zitten die is bedoeld voor 750 mensen, dan leidt dat tot agressie. Zelfs iets kleins als een toiletbezoek kan dan tot een handgemeen leiden."

Daarom moet er volgens hem worden gezocht naar manieren om de druk te verminderen. Het scheiden van vluchtelingen op basis van geloof kan dan zeker zinvol zijn, vindt hij. Daarbij gaat het vooral om het apart huisvesten van moslims en christenen.

Inschakelen

De vakbondsbestuurder pleit verder voor het inschakelen van particuliere beveiligingsbedrijven. "We hebben ze nodig om de politie te ontlasten."

In Duitsland is in het verleden wel geprobeerd om te kijken naar de achtergrond van de vluchtelingen bij het plaatsen in opvangcentra, maar met de grote aantallen asielzoekers die nu naar Duitsland komen, is dat niet meer te doen.

Nederland

In Nederland worden de verschillende etnische groepen of religies niet gescheiden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dat ook niet van plan, stelt de organisatie in reactie op het nieuws uit Duitsland.

"De ervaring van het COA is dat een gemêleerde groep gunstig is voor de leefbaarheid en beheersbaarheid van een locatie", zegt het COA. "In plaats van mogelijke segregatie in de hand te werken, is het van belang dat mensen binnen de opvang zich snel aan de Nederlandse omgangsvormen moeten aanpassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl