NOS Nieuws

Clean Air Nederland: niet meer roken in eigen tuin

Het moet verboden worden om nog in je eigen tuin of huis te roken als buren daarvan last kunnen hebben. Dat vindt Clean Air Nederland, een organisatie die roken aan banden wil leggen. "We moeten dit niet meer willen", zei voorzitter Voeten in het NOS Radio 1 Journaal.

De eigen vrijheid van mensen vindt hij minder belangrijk. "Je kunt ook geen harde muziek draaien 's nachts. Met roken is het niet anders."

Volgens Voeten kan roken in een woonwijk veel overlast veroorzaken. Clean Air Nederland zou veel klachten binnenkrijgen. "Zo hebben we de situatie van een gezin met jonge kinderen dat last heeft van een rokende buurman in de flat. Die buurman is niet voor rede vatbaar; zijn rook komt in de babykamer van het gezin. Ik vind dat schrijnend", zegt Voeten.

Clean Air Nederland wil een rechtszaak voorbereiden. "Die zal niet eerder zijn dan volgend jaar. We vinden dat de overheid eerst moet ingrijpen."

Huurcontract

In Duitsland is vorig jaar het huurcontact van een bejaarde man opgezegd, omdat hij buren hinderde met de rook van zijn sigaren. De rechter had toestemming voor de ontbinding van het huurcontract gegeven. "In Nederland zijn voldoende vergelijkbare situaties", zegt Voeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl