Jeremy McDole (28) werd op straat doodgeschoten
NOS Nieuws

Politie geeft 911-fragment vrij na doodschieten man in rolstoel

De Amerikaanse politie heeft een geluidsfragment vrijgegeven van een telefoontje naar het alarmnummer 911. Kort na het telefoongesprek schoten agenten in de stad Wilmington in Delaware een man in een rolstoel dood.

Het slachtoffer is Jeremy McDole, een zwarte Amerikaan van 28 die door een eerdere schietpartij verlamd was geraakt. Hij werd woensdag op straat doodgeschoten door drie blanke agenten en een van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Het incident is gefilmd door een voorbijganger. Op de beelden is te zien hoe de man weigert zijn handen in de lucht te steken wanneer de politie daarom vraagt. In plaats daarvan steekt McDole zijn hand in zijn zak, mogelijk om iets te pakken. Daarop schieten de agenten.

Gewapend

Volgens de politie was McDole gewapend en had hij zichzelf eerder op de dag verwond. Dat was gemeld bij het alarmnummer.

In het audiofragment, dat drie minuten duurt, vraagt een vrouw om een ambulance voor een man die zichzelf heeft neergeschoten. "Hij ligt op de grond maar probeert zich terug in zijn rolstoel te hijsen", zegt ze. "Hij heeft een wapen in zijn hand." De man werd later geïdentificeerd als McDole.

Met het fragment wil de politie aantonen dat het slachtoffer een pistool had en dat hij op het punt stond zijn wapen te trekken. De familieleden van McDole spreken dat tegen.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

De Amerikaanse politie ligt onder een vergrootglas na een aantal incidenten waarbij agenten een zwarte man doodschoten. Het leidde tot beschuldigingen van racisme binnen de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl