NOS Nieuws

Nu ook Franse luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië

Franse piloten hebben voor het eerst stellingen van Islamitische Staat in Syrië gebombardeerd. Frankrijk is vastbesloten om de terroristische dreiging van IS te bestrijden, schrijft president Hollande in een toelichtende persverklaring.

Tot dusver deed Frankrijk - net als Nederland - alleen mee met de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS-doelen in Irak. Maar Hollande kondigde begin deze maand al aan dat de Franse luchtmacht verkenningsvluchten zou gaan uitvoeren boven Syrië. Op basis van de verzamelde inlichtingen zijn nu dus de eerste luchtaanvallen uitgevoerd.

Aanslagen voorbereid

Hollande noemt de acties in Syrië noodzakelijk voor de nationale veiligheid. Eerder zei hij ervan overtuigd te zijn dat er in Syrië aanslagen worden voorbereid op Westerse landen, waaronder Frankrijk.

Gisteren zei de Franse minister Fabius nog dat er in het toekomstige Syrië geen plek is voor de huidige president Assad. Naarmate er meer Syrische vluchtelingen naar het Westen komen, wordt de roep om vrede in Syrië steeds luider. Sommige landen willen ook met Assad praten over een oplossing voor de crisis, anderen weigeren dat pertinent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl