NOS Nieuws

Catalanen stemmen voor parlement én over onafhankelijkheid

'Dit is het moment om te laten zien wat we willen'

De Catalanen gaan vandaag naar de stembus. Ze kiezen een nieuw regionaal parlement, maar de stembusgang wordt vooral gezien als een referendum vóór of tegen onafhankelijkheid van Catalonië.

Twee partijen hebben zich verenigd en voerden de afgelopen tijd campagne voor onafhankelijkheid. De grootste van de twee is de partij Junts pel Sí, wat staat voor 'Samen voor het Ja'. De partij weet zich gesteund door een aantal burgerrechtenorganisaties. Recente peilingen wijzen op een kleine voorsprong voor de pro-onafhankelijkheidscoalitie.

Als de onafhankelijkheidscoalitie een meerderheid haalt in het parlement zal het niet lang duren voor wordt aangekondigd dat de regio zich van Spanje wil afscheiden. De nieuwe machthebbers willen dat Catalonië dan binnen achttien maanden officieel onafhankelijk is.

De Spaanse regering is fel tegen en zal alle mogelijke middelen inzetten om afscheiding tegen te houden, zegt correspondent Jessica van Spengen.

'Ongrondwettig'

Madrid waarschuwde de voorbije tijd dat de regio economisch niet op eigen benen kan staan en dat het land buiten de Europese Unie terecht zal komen. Ook stelt de regering dat een onafhankelijkheidsverklaring ongrondwettig is.

Vorig jaar stemde een overgrote meerderheid van de kiezers in een referendum voor onafhankelijkheid; meer dan de helft van de kiezers bleef toen echter thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl