Anna van der Breggen
NOS Wielrennen

Van der Breggen: dit was het, alles aan gedaan

Als enige vrouw in Richmond mocht ze deze WK-week drie keer het podium op. Alleen bleef het Wilhelmus uit voor Anna van der Breggen. "Het zilver na de tijdrit voelde nog wat dubbel, maar dit is wel even echt balen", was de eerste reactie van de Nederlandse kopvrouw.

Ze zag Elizabeth Armitstead goud pakken in de laatste meters. Van der Breggen kon zichzelf weinig verwijten. Ze moest lang haar kruit drooghouden en dat deed ze. "Het was heel moeilijk om te wachten. Vond dat echt héél moeilijk. Ze hadden misschien verwacht dat ik op een klimmetje zou gaan, maar na zo'n wedstrijd kan ik ook goed aankomen."

Dus de Nederlandse ploeg anticipeerde op de sprint. "Die hadden we van tevoren ook zo uitgestippeld, áls het een sprint zou worden. Ik heb ook daarin gewacht... En ik was heel dichtbij. Voor mijn doen was het een goede sprint."

Nee, niet te vroeg

"Nee, ik ben niet te vroeg gegaan. Voor mij is het wel goed om een iets langere sprint te hebben. Zeker in vergelijking met Lizzie. Maar Lizzie kwam eroverheen. Ik voelde haar komen en dan nog kwam ze niet hard. Maar ik heb er alles uitgehaald. Dit was het."

Samen met Australië en Polen probeerde Nederland de wedstrijd hard te maken. Chantal Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Amy Pieters: allemaal zochten ze de aanval. "Zonder die meiden was het een hele moeilijke wedstrijd geweest. Je hoopt zo graag dat je het af kan maken en dat lukt verdorie weer niet. Maar ik heb er alles aan gedaan."

Had Van der Breggen niet eerder kunnen aangaan op een klimmetje? "Ik denk het niet op dit parcours. Op de laatste klim had ik natuurlijk kunnen gokken, maar toen ging Lizzie. Ik denk wel dat dit de beste keuze is geweest, maar ik had nét iets harder moeten sprinten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl