Koningspaar geniet van muzikaal spektakel op de Amstel
NOS NieuwsAangepast

Koninklijke familie viert slotfeest 200 jaar Koninkrijk

Het slotfeest 200 jaar Koninkrijk is zaterdagavond feestelijk afgesloten met een muzikaal spektakel op de Amstel in Amsterdam. Het koninklijk paar kreeg vanaf 20.30 uur verschillende muzikale optredens te zien, met de Magere Brug als decor. Op de brug werden aan het begin van de voorstelling alle vorsten en vorstinnen geprojecteerd die ons land sinds 1815 hebben geregeerd.

Koninklijk paar vermaakt zich aan de Amstel

Daarna werden Nederlandse popliedjes als 15 Miljoen Mensen en Ritme Van De Regen gezongen. Ook werden er gedichten voorgedragen zoals Denkend aan Holland van Hendrik Marsman. De bijdrages werden afgewisseld met historische beelden van het koninkrijk. Beelden van het polygoonjournaal zorgden geregeld voor hilariteit bij het publiek.

Polygoonbeelden veroorzaakten hilariteit

Ook was er speciale aandacht voor de afschaffing van de slavernij, met onder meer het lied Zwart Wit, en voor de oorlogsperiode met een lied uit de musical Soldaat van Oranje. Het slotfeest was vooral een televisiespektakel, langs de Amstel was slechts plaats voor zo’n 200 man publiek.

Carré

In het Koninklijk Theater Carré vierde de koninklijke familie eerder op de avond het officiële gedeelte van het slotfeest 200 jaar Koninkrijk. Tijdens het programma werd teruggeblikt op eerdere evenementen die waren georganiseerd rond 200 jaar Koninkrijk.

De viering van 200 jaar koninkrijk

Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk sprak van een succes. "Ik ben blij dat verschillende evenementen een vervolg krijgen na dit feest, zoals het Grondwetfestival", zei Bijleveld. Dat festival wordt jaarlijks in Den Haag gehouden.

  • NOS
    Tijdens het muzikale spektakel diende de Magere Brug als decor
  • ANP
    Muzikaal spektakel op de Amstel als slotfeest 200 jaar Koninkrijk
  • ANP
    Koninklijke familie met artiesten die het slotfeest 200 jaar Koninkrijk verzorgden
  • NOS
    Een projectie van prinses Beatrix op de Amstel tijdens slotfeest 200 jaar Koninkrijk
  • ANP
    Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in Carré
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Carré
  • ANP
    Koninklijke familie bij aankomst Carré
  • ANP
    Prinses Beatrix bij aankomst Carré

Vice-premier Lodewijk Asscher koppelde het thema van de viering aan de vluchtelingenproblematiek. "We moeten ons elke dag inzetten voor verdraagzaamheid", zei Asscher verwijzend naar het thema 'Eenheid in verscheidenheid.' Vluchtelingen laten ons zien dat onze verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn, sprak Asscher: "Zij houden ons een spiegel voor. Elke dag moeten we werken aan verdraagzaamheid, vrijheid, gelijke rechten, gelijke plichten en kansen.''

Naast toespraken was er veel muziek van onder anderen Jeroen van der Boom, Ako Taher en het Frysk Jeugd Orkest. Ook waren er beelden te zien van de vijf evenementen die de afgelopen twee jaar gehouden werden voor de viering van het jubileum. Oud-premiers Jan Peter Balkenende, Wim Kok, Ruud Lubbers en Dries van Agt spraken in een videoboodschap vol lof over de monarchie. "We mogen trots zijn op een goed functionerend koningshuis", aldus Kok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl