Joseph Blatter praat met Michel Platini tijdens een FIFA-congres voorafgaand aan het WK in 2014
NOS Voetbal

Directe schorsing Platini en Blatter dreigt

De grond onder de voeten van Sepp Blatter en Michel Platini wordt steeds heter. De ethische commissie van de FIFA spreekt zich mogelijk op korte termijn uit over een onderzoek van de Zwitserse justitie naar een betaling van 1,8 miljoen euro van FIFA-voorzitter Blatter aan UEFA-voorzitter Platini. Is het oordeel van de commissie dat er sprake is van steekpenningen, dan hangt Blatter en Platini een directe schorsing boven het hoofd.

Bronnen rond de FIFA laten de NOS weten dat de ethische commissie van de wereldvoetbalbond beschikking heeft over alle documenten en verhoorverslagen van de Zwitserse justitie uit de zaak tegen Blatter, die wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Daarbij gaat het onder meer om een "ongeoorloofde betaling" van 1,8 miljoen euro aan Platini in 2011, voor diensten die de Fransman tussen 1999 en 2002 zou hebben geleverd.

Kost affaire Platini FIFA-voorzitterschap?

Als de commissie oordeelt dat er "bewijs van corruptie" is, kan worden besloten zowel voorzitter Blatter als bestuurslid Platini per direct te schorsen. Dat besluit wordt mogelijk dit weekend al genomen.

Dat Platini volgens de Zwitserse justitie steekpenningen heeft ontvangen van Blatter schaadt niet alleen zijn imago. Het kan er ook voor zorgen dat de UEFA-president wordt uitgesloten van de strijd om het FIFA-presidentschap. Als hij geschorst wordt, kan Platini sowieso niet meedoen aan de verkiezingen. Als hij niet geschorst wordt, kan het onderzoek betekenen dat hij de integriteitstoets voor kandidaten niet doorstaat.

Michel Platini peinst tijdens de loting voor de kwalificatie van het WK 2018. De Fransman hangt een schorsing boven het hoofd.

Onbesproken gedrag

Om deel te nemen aan de verkiezing moet een kandidaat niet alleen de schriftelijke steun van voetbalbonden uit vijf landen hebben, maar ook van onbesproken gedrag zijn. Het simpele feit dat de ethische commissie alle openbare informatie meeneemt in de integriteitstoets voor alle kandidaten, maakt de situatie voor Platini al penibel. "Het gaat om integriteit, niet of je strafrechtelijk wordt vervolgd", aldus een insider. "Je gedrag moet integer zijn."

Die integriteitstoets geldt alleen voor de voorzitter van de FIFA. De andere bestuursleden worden door de continentale bonden gekozen. "Zij hoeven slechts een A4-tje in te vullen, en worden niet getoetst", aldus een ingewijde.

Ambitieuze jonge Zwitser

Twee elementen maken het voor Platini en Blatter nog dreigender. Ten eerste is er simpelweg meer informatie beschikbaar, door de onderzoeken van de FBI, de Zwitserse justitie en de ethische commissie van de FIFA. Ten tweede is er de nieuwe voorzitter van de onderzoekstak van de ethische commissie; de jonge Zwitser Cornel Borboly (36).

Borboly was eerder hoofd van een taskforce economische criminele activiteiten en aanklager bij een militair tribunaal. Bij de FIFA weet je het nooit, maar sinds zijn aantreden heeft Borboly zijn onafhankelijkheid van het FIFA-bestuur benadrukt. Ook is hij ambitieus en doet hij volgens ingewijden alles binnen zijn mandaat om bij te dragen aan het opschonen van de wereldvoetbalbond.

Zo was een agendapunt op de FIFA-bestuursvergadering van vrijdag in Zürich een verzoek aan de ethische commissie voor meer openheid over lopende zaken. Niet verrassend, want enkele bestuursleden zullen zich zorgen maken over de justitiële onderzoeken. Het verzoek werd afgewezen.

Juist dit soort hervormingsgezinde elementen binnen FIFA worden toegejuicht door de Amerikaanse justitie. Deze Borboly kan per direct overgaan tot schorsing van zowel Blatter als Platini, als hij meent daarvoor voldoende aanleiding voor te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl