Valls (rechts) staat letterlijk en figuurlijk achter Platini bij de Champions League-finale in juni
NOS Nieuws

Franse premier vierkant achter Platini als nieuwe FIFA-chef

De Franse premier Valls heeft zijn volste vertrouwen uitgesproken in Michel Platini. De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA is de belangrijkste kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Beide voetbalbestuurders liggen onder vuur door een nieuwe corruptiezaak. De Zwitserse autoriteiten verdenken Blatter ervan dat hij in 2011 uit de FIFA-kas 1,8 miljoen euro aan Platini heeft betaald voor geleverde diensten tussen 1999 en 2002. Er loopt nu een strafrechtelijk onderzoek tegen Blatter wegens fraude en wanbestuur, waarin Platini als getuige wordt gehoord.

Justitie in Zwitserland moet haar werk doen, zei premier Valls, "maar wij zijn gelukkig dat wij Michel Platini hebben. Hij was een geweldige sportman en hij is een geweldige sportbestuurder. Ik heb volledig vertrouwen in hem."

Trip naar Berlijn

In juni schoot Platini juist de Franse premier te hulp toen die onder vuur lag. Valls was met een regeringsvliegtuig naar Berlijn gevlogen voor de Champions League-finale tussen FC Barcelona en Juventus (3-1). In de media werd dat omschreven als een jetset-uitstapje. Valls werd geboren in Barcelona en is een fervent aanhanger van de club.

De premier rechtvaardigde zijn trip door te zeggen dat hij door Platini was uitgenodigd voor een vergadering in Berlijn. Ze zouden daar onder meer hebben overlegd over het EK van volgend jaar in Frankrijk. Over die vergadering was niets bekend. Platini nam Valls toen in bescherming door te verklaren dat ze inderdaad een zakelijke bespreking hadden gehad.

Persoonlijk adviseur

Ook met Blatter kon Platini het jarenlang bijzonder goed vinden. Rond de eeuwwisseling was Platini persoonlijk adviseur van Blatter en sinds 2002 zitten ze samen in het uitvoerend comité van de FIFA. In 2007 werd Platini daarnaast voorzitter van de UEFA. Pas veel later kwam het tot een vertrouwensbreuk.

Volgens Platini was er niets mis met de betaling van 1,8 miljoen euro door Blatter. Het zou een vergoeding zijn geweest voor zijn werk als persoonlijk adviseur. Opmerkelijk is wel dat de betaling pas tien jaar later werd gedaan, juist toen Blatter herkozen wilde worden als FIFA-voorzitter. Platini voerde toen campagne voor Blatter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl