NOS Voetbal

Ajax is een gezonde club vol tegenstellingen

Ook in een gezonde club als Ajax zijn er tegenstellingen

Ajax staat er goed op. Sportief gaat het de club voor de wind en de financiële afdeling presenteert zwarte cijfers, maar toch wringt het. Er is er meer kritiek dan ooit op de clubcultuur.

De tegenvallende voetbalstijl, de interne machtsstrijd en het 'plan Cruijff'. Het zijn onderwerpen die op alle niveaus binnen Ajax - van directie tot supporters - de voorbije jaren ter tafel zijn gekomen.

Fabeltjeskrant

Marco van Basten bestempelde deze week de veelgehoorde 'fluwelen revolutie' in Amsterdam als "een Fabeltjeskrant". "En niemand die er iets van zegt", voegde Van Basten daar veelbetekenend aan toe.

Financieel directeur Jeroen Slop van Ajax heeft geen problemen met de kritiek van Van Basten. "Marco heeft het recht om zich zo uit te spreken. Zo ken ik hem ook van zijn periode als coach van Ajax", reageert Slob, die de kritiek niet onderschrijft. "Wij geloven in de uitrol van het plan Cruijff. Dat is waar we voor staan in de jeugdopleiding."

'Kritiek Van Basten mag, maar wij geloven in plan-Cruijff'

Slop erkent dat er intern kritiek is. "Ajax is een aangename en gezonde club om voor te werken. Het is aan de orde van de dag dat er in een gezonde club ook tegenstellingen zijn en dat je van kritiek op elkaar moet leren", zegt hij diplomatiek.

De financieel directeur is openhartiger als het over de cijfers gaat. "22 miljoen euro winst is fenomenaal voor een club als Ajax. Dat is wel onder speciale omstandigheden gebeurd: zo verdienden we 28 miljoen euro dankzij de Champions League. Dat hebben we dit jaar niet. En we hadden goede transfers van Daley Blind en Siem de Jong."

Dagobert Duck

Slop pareert de commentaren dat Ajax als Dagobert Duck op het geld blijft zitten en (te) weinig geld uitgeeft om nieuwe spelers aan te trekken. "We investeren wél veel in spelers. Kijk naar Gudelj en Sinkgraven", countert Slop.

"De totale waarde van de spelersgroep is bovendien verdubbeld. We zijn van 20 miljoen naar 40 miljoen euro gegaan. Dus in die Fabeltjeskrant geloof ik op mijn beurt weer niet."

'Ajax investeert wel behoorlijk deel in spelers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl