Vlag halfstok op Schiphol, tijdens herdenking MH17
NOS Nieuws

'Ik hoop toch dat er iets van mijn broer gevonden is'

Hij hoopt dat zijn familie nu eindelijk toekomt aan rouwverwerking. Piet Ploeg verloor bij de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne zijn broer Alex, diens vrouw Edith en hun zoon Robert. Van zijn schoonzus en zijn 21-jarige neef werden stoffelijke resten teruggevonden, van broer Alex nog niets.

Nu er opnieuw stoffelijke resten in Oekraïne gevonden zijn, gloort er hoop voor Ploeg. "Vorig jaar oktober werd ons verteld dat er waarschijnlijk geen resten meer gevonden zouden worden, later bleek dat toch niet te kloppen. Dan ga je weer hopen." Alex is een van de twee nog niet-geïdentificeerde slachtoffers van de vliegramp.

Twee kisten en drie foto's

Voor Edith en Robert hield de familie eind vorig jaar al een uitvaartdienst. "Dat was erg confronterend, er stonden twee kisten en drie foto's."

Het was een uitvaart van Edith en Robert en een afscheid van Alex, zonder Alex

Nabestaande Piet Ploeg over zijn broer Alex

Na de crematie van die twee familieleden werden er nog andere resten van Robert gevonden. "We hadden daarom een tweede crematie gepland in oktober, maar die stellen we nu nog even uit", vertelt Ploeg. "Het blijft een bizarre gedachte dat er van mijn broer helemaal niets is teruggevonden, dus bij een nieuwe vondst blijf je toch weer hopen."

'Het blijft een bizarre gedachte dat er van mijn broer helemaal niets is teruggevonden'

De gevonden stoffelijke resten worden niet met een militair vliegtuig naar Eindhoven gebracht, zoals dat voorheen altijd ging, maar met een lijnvlucht naar Schiphol. Ploeg heeft daar begrip voor: "Je kunt niet aan de gang blijven met militaire vluchten. Het gaat erom dat het op een respectvolle manier gebeurt."

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zorgen voor een gepaste ceremoniële ontvangst met een formeel gedenkmoment. "Ik ben daar, net als de vorige keren, zeker bij", zegt Ploeg. "Het zou mooi zijn als we binnenkort definitief afscheid kunnen nemen van Alex en Robert en dan eindelijk toekomen aan rouwverwerking", besluit Ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl