NOS Voetbal

'Dit kan Platini de kop kosten'

'Betaling Blatter zou Platini de kop kunnen kosten'

De betaling van 1,8 miljoen euro van FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan UEFA-voorzitter Michel Platini zou de Fransman wel eens de kop kunnen kosten. Dat stelt voetbalcommentator Arno Vermeulen in een reactie op weer een dag met opvallend nieuws rond het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond.

De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Blatter op verdenking van fraude en wanbestuur, onder meer vanwege een ongeoorloofde betaling van 1,8 miljoen euro aan Platini. Het bedrag is in 2011 door Blatter aan de UEFA-voorzitter betaald voor diensten die de Fransman tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht.

Platini is aangeschoten wild.

Voetbalcommentator Arno Vermeulen

"Dit zou Platini goed de kop kunnen kosten", zegt Vermeulen. "Hij is aangeschoten wild. Er kleeft natuurlijk al iets aan hem, de zaak-Qatar. Hij heeft toegegeven bij de toewijzing van het WK van 2022 voor Qatar te hebben gekozen. Er wordt gezegd dat hij daar belang bij had en dat hij onder druk is gezet door de Franse regering. Dat ontkent hij allemaal."

Betaling negen jaar later

Platini stelt in een verklaring dat de 1,8 miljoen euro aan hem zijn overgemaakt voor werkzaamheden die hij volgens contract voor de FIFA heeft verricht. Niets aan de hand dus, zegt de Fransman. Maar opvallend is wel dat de betaling pas in 2011 is gedaan, voor werk dat in 2002 zou zijn afgerond.

Vermeulen heeft een mogelijke verklaring. "In 2011 was Blatter ook in de race om president van de FIFA te blijven. Mohammed bin Hammam was destijds zijn grote tegenstrever. De UEFA, met Platini voorop, deed toen een oproep aan de Europese landen om op Blatter te stemmen. Het is geen bewijsmateriaal, maar wel toevallig. Het kán ermee te maken hebben."

Ethische commissie

Platini is de voornaamste kandidaat om Blatter in februari op te volgen als FIFA-baas. Nu de Fransman wordt genoemd in het strafdossier van de Zwitser, zou dat een moeilijk verhaal kunnen worden. "Het is voor hem te hopen dat het snel uit de wereld is. Als het nog lang duurt en de verkiezingen komen, denk ik dat hij kansloos is of dat hij zich moet terugtrekken."

Alvorens Platini aan de voorzittersverkiezing mag meedoen, wordt zijn integriteit onderzocht door de ethische commissie van de FIFA. Voorzitter Cornel Borbely zal daartoe informatie opvragen bij de Zwitserse aanklager. Het is echter nog de vraag of het verslag van het politieverhoor met Platini aan de ethische commissie overhandigd mag worden.

Platini: van topvoetballer naar voetbalbobo

"Maar het kan ook zo zijn dat er binnen de kortste keren nog meer bekend gaat worden over deze zaak. Het is een beerput en de deksel gaat steeds een klein beetje omhoog, maar vandaag is hij toch een paar meter in de lucht geploft. Blatter die 1,8 miljoen euro geeft aan Platini, dat is toch wel onwerkelijk", aldus Vermeulen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl