Sepp Blatter tijdens het FIFA-congres.
NOS Voetbal

Zwitsers starten strafrechtelijk onderzoek tegen Blatter

De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden.

Het gaat volgens de Zwitserse justitie onder meer om een ongeoorloofde betaling van 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Michel Platini in 2011, voor diensten die de Fransman tussen 1999 en 2002 zou hebben geleverd.

Ook zou Blatter betrokken zijn geweest bij een dubieus tv-contract uit 2005 met de Caribische voetbalunie CFU. De FIFA-baas zou televisierechten onder de marktwaarde hebben verkocht aan de voorzitter van de Caribische bond, Jack Warner, die de rechten vervolgens op lucratieve wijze zou hebben doorverkocht. Warner wordt beschouwd als een sleutelfiguur in het omvangrijke corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond.

Kantoor doorzocht

De Zwitserse en Amerikaanse justitie zijn al langer bezig met een groot onderzoek naar corruptie bij de FIFA. In mei werden zeven FIFA-functionarissen opgepakt in Zürich. De naam Blatter werd al langer genoemd, maar tot nu toe ontsprong hij steeds de dans.

De 79-jarige Zwitser werd vrijdagmiddag na afloop van een vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA meegenomen voor het verhoor. Zijn kantoor is doorzocht en er zijn computerbestanden in beslag genomen. Blatter is niet in hechtenis genomen en is ook vrij om te reizen, aldus de Zwitserse justitie.

Michel Platini en Sepp Blatter in betere tijden

Platini is 'getuige'

Ook Platini is door de politie verhoord. Volgens bronnen binnen de Zwitserse justitie heeft Platini de aanklagers voorzien van bewijsmateriaal tegen Blatter. Ook diverse andere FIFA-werknemers zouden over de kwestie zijn ondervraagd.

Een persconferentie van de FIFA-voorzitter ging vrijdagmiddag op het laatste moment niet door. Volgens de Zwitserse justitie is Platini vooralsnog een getuige en Blatter een verdachte. Platini is de voornaamste kandidaat om de Zwitser in februari op te volgen als FIFA-president.

FIFA werkt mee

De FIFA heeft laten weten volledig mee te werken aan het onderzoek van de Zwitserse justitie en weigert verder commentaar.

Vorige week werd de tweede man bij de wereldvoetbalbond, Jérôme Valcke, door de FIFA op non-actief gezet in verband met "een reeks van beschuldigingen". De Fransman zou betrokken zijn geweest bij gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014. De tickets zouden voor drie keer de vastgestelde waarde zijn verkocht, waarbij een deel van de winst in de zak van Valcke zou zijn verdwenen.

'Betaling Blatter zou Platini de kop kunnen kosten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl