NOS Nieuws

Bussemaker denkt dat Rembrandts naar Nederland komen

  • ANP (bewerking NOS)
    Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Minister Bussemaker gaat ervan uit dat de twee schilderijen van Rembrandt volgens het eerdere plan naar Amsterdam komen. In een reactie op het bericht dat Frankrijk een bod heeft uitgebracht op een van de schilderijen benadrukt ze dat de huidige eigenaar van de schilderijen, de familie Rothschild, er de voorkeur aan geeft dat beide werken naar het Rijksmuseum gaan.

Bussemaker heeft de afgelopen tijd vaak contact gehad met haar Franse collega over de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, ook al voor de zomer. Daarbij is ook de mogelijkheid bekeken dat Frankrijk en Nederland de portretten samen zouden kopen en dat de doeken dan om en om in het Louvre in Parijs en in het Rijksmuseum zouden hangen.

Nieuwe situatie

Maar Bussemaker heeft de Fransen onlangs laten weten dat er een nieuwe situatie is ontstaan doordat de Tweede Kamer het kabinet dringend gevraagd heeft beide Rembrandts naar Nederland te halen.

Op de vraag of ze verrast is door het Franse bod antwoordt Bussemaker: "Misschien door het moment." Ze benadrukt dat het een ingewikkelde situatie is en dat het om een enorm bedrag gaat. Bussemaker zal er alles aan doen om te voorkomen dat Nederland en Frankrijk tegen elkaar gaan opbieden. "Dat lijkt me voor iedereen zeer onwenselijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl