NOS Nieuws

Vijftien arrestaties voor handel in nep-merkartikelen

Beelden van de inval door de FIOD

Bij een grote operatie tegen merkenfraude zijn de afgelopen week vijftien verdachten aangehouden. Ze handelden onder meer in kleding, horloges en schoenen, die als merkartikelen werden verkocht.

Een van de acties was afgelopen zaterdag op de Beverwijkse Bazaar. Daar bleken meerdere handelaren vervalste merkartikelen te verkopen. De politie, FIOD en douane troffen die artikelen ook aan in opslagplaatsen in de directe omgeving. In totaal werden de afgelopen week, ook elders in het land, meer dan vijftig opslagplaatsen en zes woningen doorzocht.

Alles vernietigd

De oogst was enorm. Meer dan 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen zijn in beslag genomen, net als 4200 losse merkemblemen en een aantal vervalste racefietsvelgen en duizenden sigaretten. De marktwaarde van al die spullen wordt geschat op 4 miljoen euro. Alle in beslag genomen goederen zijn vernietigd.

Verder trof de politie 8,5 kilo hennep, explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen en wapens aan. Daarnaast werd beslag gelegd op een aantal panden, meer dan 55.000 euro aan contant geld, auto's en bankrekeningen van verdachten.

  • OM
    Het FIOD doorzocht meer dan vijftig opslagplaatsen
  • politie
  • politie
    In beslag genomen schoenen
  • politie

Self storage

Veel spullen lagen opgeslagen bij bedrijven waar mensen zelf opslagruimte kunnen huren, zogenoemde 'self storage'-bedrijven. Van daaruit werd ook gehandeld. Het OM heeft die bedrijven uitgenodigd voor een bijeenkomst, waarin ze te horen krijgen dat ze goed in de gaten moeten houden wat er allemaal bij hen gebeurt.

"We hebben bijvoorbeeld gezien dat bij een aantal opslagbedrijven sprake was van een soort winkeltjes, waar mensen naartoe kwamen om spullen te kopen. Je kunt je voorstellen dat dat die bedrijven zelf ook zou moeten opvallen", zegt persofficier Cornelie Bakker van het Functioneel Parket.

Als de opslagbedrijven vermoeden dat er illegaal wordt gehandeld, dan moeten ze aan de bel trekken. Doen ze dat niet, dan zijn ze mogelijk medeplichtig.

Verschillende groepen

Van de vijftien opgepakte verdachten zitten er nog vier vast. De elf anderen hebben een boete of taakstraf gekregen of moeten later voor de rechter verschijnen. Het gaat volgens het OM niet om één bende, maar om verschillende groepen en individuen die los van elkaar werkten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl