Veel geld van ANBO-leden kwam niet meer bij activiteiten als dans-avonden terecht
NOS Nieuws

Bestuurders plunderen kas ANBO

Lokale bestuurders van de ouderenbond ANBO hebben de afgelopen twee jaar zeker 200.000 euro aan ledengeld verduisterd. Dat zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. "Het liep de spuigaten uit." De ANBO heeft nu alle rekeningen van lokale afdelingen geblokkeerd.

De top van de ouderenbond heeft sinds 2014 een aantal keren aangifte gedaan bij de politie. "Die twee ton is wat we in ieder geval weten. Er zijn helaas vrijwilligers die het niet goed met ons voor hebben gehad."

Het blokkeren van de rekeningen gebeurde in het diepste geheim, uit vrees dat anders op het laatste moment nog veel geld zou verdwijnen. "Het kon helaas niet anders nadat was uitgelekt dat we de organisatie willen veranderen en met bankpasjes willen gaan werken."

Het fraudebedrag werd bij lokale verenigingen weggesluisd. Structureel verdwenen er kleinere en grotere bedragen naar stichtingen en verenigingen of naar zakelijke of privérekeningen. Het grootste bedrag dat werd verduisterd was ruim 150.000 euro.

"We kregen door dat een penningmeester 30.000 euro had weggesluisd. Nooit meer teruggevonden", zegt Den Haan.

Brief

Het hoofdkantoor besloot tot het blokkeren van alle rekeningen van de afdelingen nadat alle penningmeesters deze week een anonieme brief hadden ontvangen waarin hun werd verzocht ledengeld naar een aparte rekening over te maken. Den Haan: "We durfden het niet aan om rekeningen langer open te houden."

De rekeningen van de 387 afdelingen, met daarop in totaal 3,4 miljoen euro, zijn sinds gisteren geblokkeerd. "We hadden het graag anders gedaan, erover willen praten met de afdelingen. Maar we konden niet anders."

De lokale afdelingen kunnen nog wel hun activiteiten organiseren. En leden kunnen voortaan zelf buurtprojecten opzetten en krijgen dan een betaalpas van het hoofdkantoor met een passend budget.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl