Kamp Heumensoord bij Nijmegen wordt omgebouwd tot vluchtelingenopvang
NOS Nieuws

'Crisisnoodopvang nog steeds nodig'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie is dankbaar voor de manier waarop gemeentebesturen vorige week hebben gereageerd op het verzoek om snelle opvang van vluchtelingen en hij is ervan onder de indruk. De acute problemen werden meteen opgelost, schrijft Dijkhoff aan de burgemeesters, colleges en gemeenteraden.

Dijkhoff vroeg gemeenten vorige week voor 72 uur locaties beschikbaar te stellen. Daarop reageerden veel gemeenten door sporthallen en beursgebouwen aan te bieden.

Verschillende crisisopvanglocaties zijn inmiddels weer gesloten, zoals die in Maasdriel en op de Erasmus-universiteit in Rotterdam, maar op andere gemeenten is juist weer een beroep gedaan.

Geschikt aanbod melden

Dijkhoff schrijft ook dat nieuwe locaties voor kortdurende crisisopvang nodig blijven, doordat de instroom van mensen die hun toevlucht in Nederland zoeken, hoog blijft. Hij vraagt burgemeesters, colleges en gemeenteraden geschikt aanbod te melden.

Hij voegt eraan toe dat hij de brief bewust ook aan de gemeenteraden richt "die als vertegenwoordigers van de lokale bevolking voor mij de flexibiliteit en het begrip vertegenwoordigen die van uw inwoners gevraagd worden".

Noodopvang

In plaats van de crisisopvang, die in beginsel maar voor 72 uur is bedoeld, is op veel locaties nu noodopvang gerealiseerd. Het tentenkamp in Nijmegen vangt na het komend weekeinde de eerste mensen op. In Zaanstad komt ook een tentenlocatie en ook in de jaarbeurs in Utrecht worden mensen opgevangen.

​Crisisopvang nu in 9 gemeenten

Amsterdam650
Brummen20
Maassluis200
Oosterhout50
Rotterdam200
Stichtse Vecht115
Vierhouten150
Zeist150
Totaal:1425
Bron:COA

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl