NOS Nieuws

Merkel wil blijvende oplossing voor vluchtelingen

Merkel: Europa erkent vluchtelingenprobleem

De Duitse bondskanselier Merkel pleit voor een blijvende oplossing voor vluchtelingen in Europa. "We hebben een eerste stap gezet, maar zijn er nog lang niet", zei ze in het parlement.

Europese regeringsleiders spraken vannacht af dat ze miljarden euro's uittrekken voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Er gaat geld naar voedselprogramma's en het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Turkije. Eerder spraken ze al af dat 120.000 vluchtelingen worden herverdeeld over Europese landen.

Toekomst

De bondskanselier zei dat Europese regeringsleiders op de EU-top erkenden dat de vluchtelingenproblematiek groot is. "Dat laat zien dat er eenheid is", zei Merkel. De manier waarop Europese landen omgaan met de vluchtelingencrisis, zal volgens haar het Europa van de toekomst vormen.

Zorgen

Toch kunnen de Europese landen de oorzaken van de vluchtelingencrisis niet alleen oplossen, denkt Merkel. "Ook de Verenigde Staten, Rusland en landen in het Midden-Oosten moeten zich inspannen", zei ze.

Vanmiddag praat Merkel met de leiders van de zestien Duitse deelstaten over opvangproblemen. Deelstaten maken zich zorgen over geld voor opvang en de snelheid van de registratie van de asielzoekers. Dit jaar komen honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere landen naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl