Een opvangcentrum in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen
NOS Nieuws

Duitse deelstaten verdeeld over opvang vluchtelingen

De Duitse deelstaten zijn verdeeld over de opvang van de tienduizenden vluchtelingen die het land binnenkomen. Bondskanselier Angela Merkel heeft vanmiddag een vergadering belegd om de problemen te bespreken. "Veel deelstaten vinden dat er snel iets moet gebeuren", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.

"Het gaat eigenlijk vooral over geld", zegt Jürgens in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar ook over de snelheid van de registratie van de asielzoekers. De gemeenten en deelstaten zeggen dat de Duitse regering meer moet doen om hen te helpen. Berlijn loopt hopeloos achter met het verwerken van de asielaanvragen."

In Duitsland komt het grootste deel van de vluchtelingen aan in München. De asielzoekers worden vervolgens over het land verdeeld.

Beieren wil dat er grenzen worden gesteld.

Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam

Druk

Om het hoofd te bieden aan de toenemende vluchtelingenstroom hebben de Duitse gemeenten zo'n 10 miljard euro nodig. Op dit moment is er 4 miljard beschikbaar. "Dat is dus te weinig", zegt Jürgens. "In de deelstaat Noordrijn-Westfalen vangen ze de komende tijd maar liefst 160.000 vluchtelingen op. Daar is de druk nu heel erg groot."

Een van de pijnpunten is dat de westelijke deelstaten veel meer asielzoekers opvangen dan de oostelijke deelstaten, die een zwakkere economie hebben. Volgens Jürgens vinden de deelstaten in het oosten dat wel prima. "Zij willen ook niet meer vluchtelingen opvangen."

Grenzen

De burgemeester van München luidde onlangs de ​noodklok. Hij liet weten dat zijn stad het niet meer aankan. De president van de deelstaat Beieren ontving gisteren de Hongaarse premier Orbán, die een anti-immigratiepolitiek voert. "Dat zijn duidelijke signalen richting de Duitse regering", zegt Jürgens. "Beieren wil dat er grenzen worden gesteld."

Volgens hem wordt het erg lastig om een gezamenlijke oplossing te vinden. "De verdeeldheid onder politici is ongelooflijk groot en ook de Duitse bevolking weet het even niet. De welkomstcultuur leeft enorm in Duitsland, maar je hoort nu ook steeds meer over de zorgen die het Duitse volk heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl