Bondskanselier Merkel en president Hollande op de EU-top in Brussel
NOS Nieuws

EU geeft miljarden extra aan noodhulp vluchtelingen

De Europese regeringsleiders trekken miljarden euro's extra uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Dat hebben ze afgesproken tijdens een speciale EU-top over de vluchtelingenproblematiek.

Een miljard euro gaat in elk geval naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR. Ook wordt er geïnvesteerd in vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Turkije, om de situatie daar te verbeteren en krijgen de lidstaten waar veel vluchtelingen binnenkomen extra steun. Hoeveel geld daarvoor precies beschikbaar komt is nog niet besloten.

EU trekt miljard uit voor opvang van vluchtelingen buiten Europa

Hotspots

De regeringsleiders spraken verder af dat er aanmeldcentra komen, zogenoemde hotspots, in Italië en Griekenland. Daar moeten de vluchtelingen zich laten registreren, waarna ze worden verdeeld over de Europese landen. De eerste hotspots moeten in november opengaan. Mogelijk komen er later meer hotspots, bijvoorbeeld in Bulgarije.

Er komen strengere controles langs de buitengrenzen van de EU. "Er moet een einde komen aan de huidige chaos bij de buitengrenzen", zei EU-president Tusk. "Het handhaven en bewaken van de grenzen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is niet eerlijk om dat over te laten aan bijvoorbeeld Griekenland of Italië."

Constructief

De Duitse bondskanselier Merkel sprak na afloop van een belangrijke en zeer constructieve top. "Het is geen allesomvattend plan wat er ligt, maar we hebben belangrijke stappen gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl