NOS Nieuws

Kleine kans voor drie Nederlandse series op Netflix

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het Commissariaat voor de Media heeft aan BNN-VARA toestemming gegeven om tv-series aan Netflix te leveren. Dat bevestigt het orgaan aan de NOS na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Het is nu de vraag of ook de NPO het ook goedvindt.

Het gaat om de series Van God los, Feuten en Smeris die zijn uitgezonden door BNN-VARA. De omroep heeft vervolgens aan de toezichthouder gevraagd of de series als 'nevenactiviteit' mogen worden verkocht aan Netflix.

Het orgaan zegt dat geen sprake is van een verandering in visie en dat ze steeds vaker kijken naar verzoeken die gaan over diensten die video-on-demand aanbieden. Het is wel de eerste keer dat het commissariaat toestemming geeft voor het plaatsen van content op Netflix.

Keuze aan de NPO

Het is nu aan de NPO om te bepalen of de series daadwerkelijk op Netflix mogen verschijnen. Een woordvoerder laat in een reactie weten dat het verzoek gisteren is binnengekomen en nog in behandeling is.

Uit een schriftelijke reactie valt wel op te maken dat de kans vrij klein is dat NPO toestemming gaat geven: "Het is het voor ons niet logisch om mooie producties weg te zetten bij derden die daarmee publiek en inkomsten naar zich toe gaan halen. Nog los van het feit dat platforms als Netflix alleen belangstelling hebben voor de krenten in de pap."

Los daarvan werkt de NPO aan eigen betaalde video-on-demand-diensten, NPO Plus en NLziet. In die laatste wordt samengewerkt met RTL en SBS.

Netflix Nederland ontkent in een reactie dat er contact is over het plaatsen van de series op het platform. Volgens producent Sander van Meurs is er wel degelijk contact met Netflix. "Ik heb contact met het hoofdkantoor in Amerika, niet in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl