Jorrit Bergsma gaat zich ook het komende schaatsseizoen richten op de allroundtoernooien.
NOS Schaatsen

Bergsma gaat opnieuw allrounden

Jorrit Bergsma wil ook het komende schaatsseizoen meedoen aan de allroundtoernooien. Daarmee geeft de specialist op de lange afstanden een vervolg aan zijn debuut op de NK allround, waar hij vorig jaar verdienstelijk als vierde eindigde.

Bergsma plaatste zich destijds voor de EK allround, maar daar meldde hij zich voor af. De schaatser van Team Clafis had wel zijn zinnen gezet op de WK Allround, maar daar wist hij zich niet voor te plaatsen.

"Ik boek ieder jaar nog vooruitgang op de 5.000 meter en ik denk ook op de 1.500 meter nog stappen te kunnen maken", zei Bergsma tijdens de ploegpresentatie van Clafis. De Fries blijft het langebaanschaatsen combineren met het marathonschaatsen.

Met name op de korte afstanden zal Bergsma zich moeten verbeteren, als hij bij het allrounden om de prijzen wil meedoen. "We moeten hem sneller maken op de eerste meters", meent trainer Jillert Anema. "We zullen meer aan de 500 meter gaan doen, zonder dat het ten koste gaat van zijn duurvermogen."

Startverbod

Anema sprak zich bij de presentatie ook uit over het verplicht dragen van een helm bij het marathonschaatsen. "Veiligheid is goed, maar niet met de helmen die nu door de KNSB verplicht zijn gesteld. Deze zijn 'one size fits all', maar bij ons is het 'one size doesn't fit half of the team'."

"Als het op deze manier een verplichting wordt, leg ik mijn schaatsers een startverbod op. Dan trekken we onze ploeg terug", vervolgt Anema. "De helmen steken uit aan de achterkant en zijn van hard plastic. Als je dan achterover valt, komt de klap nog harder aan en is het nog onveiliger dan het nu is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl