De Chinese president Xi Jinping tijdens zijn toespraak in Seattle
NOS Nieuws

China wil samen met VS strijden tegen internetcriminaliteit

China wil met de VS gaan samenwerken om internetcriminaliteit te bestrijden. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping gezegd tijdens de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Amerika.

Hij sprak in Seattle voor een groep bedrijven, waaronder ondernemingen uit de tech-industrie. Zo was Microsoft-baas Satya Nadella aanwezig.

Met zijn toespraak hoopte Xi zorgen bij bedrijven weg te nemen over bedrijfsspionage. Gisteren zei hij al in een interview met The Wall Street Journal dat de Chinese overheid niet betrokken is bij bedrijfsspionage en dat hackers die andere overheden aanvallen daarvoor moeten worden gestraft.

Eerder gesprek vruchtloos

Maar de vraag is of zijn publiek en het Witte Huis zijn uitspraken geloven. Volgens The New York Times leverde een ontmoeting eerder deze maand tussen Washington en een van de belangrijkste adviseurs van Xi weinig op. Vooral de gesprekken over bedrijfsspionage, waarbij hackers bedrijfsgeheimen van ondernemingen stelen, leidden volgens de krant tot niks concreets.

Xi vermeed tijdens zijn toespraak kwesties waarover tussen China en de VS spanningen bestaan. Hij was volgens The New York Times vooraf geïnstrueerd om persoonlijke thema's in zijn verhaal te gebruiken. Zo verwees hij naar de Amerikaanse hitserie House of Cards en schetste hij hoe hij op Cuba een mojito bestelde, de favoriete cocktail van de schrijver Hemingway.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl