Instagram
NOS Nieuws

Instagram gaat in Nederland advertenties tonen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Nederlandse Instagram-gebruikers ontkwamen er lang aan: advertenties. Maar dat gaat veranderen, laat het platform in een post weten. De zet komt niet onverwacht, de fotodienst toont in andere landen al langer advertenties.

Je zult op Instagram geen flikkerende banners tegenkomen. De advertenties verschijnen in de vorm van Instagram-foto's. Het onderscheid zit in een label met het opschrift 'Gesponsord'. Daarnaast wordt het in de toekomst waarschijnlijk ook mogelijk om direct via je Instagram-tijdlijn producten te kopen.

De fotodienst heeft wereldwijd meer dan 400 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Negatief

In de post schrijft Instagram dat de advertenties voor het eerst "in de komende weken verschijnen". Dus het is goed mogelijk dat het nog even duurt voordat je zelf advertenties gaat zien.

Instagram werd in 2012 gekocht door Facebook voor iets meer dan 1 miljard dollar. Het was al vrij snel duidelijk dat de app vroeger of later advertenties zou gaan bevatten, aangezien de Facebook-app deze ook heeft. Instagrammers zijn er boos over, gezien de zeer negatieve reacties op de post van Instagram.

Advertenties WhatsApp

Na Instagram kocht Facebook vorig jaar berichtendienst WhatsApp. Daar zijn vooralsnog geen advertenties in te zien. Wel moeten nieuwe leden elk jaar 0,99 cent betalen voor het gebruik van de app.

Onlangs maakte WhatsApp-directeur Jan Koum bekend dat het platform meer dan 900 miljoen gebruikers heeft. Daarmee komt de dienst steeds dichter bij de grens van 1 miljard gebruikers. Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft gezegd dat dat het moment is om te gaan kijken naar mogelijke verdienmodellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl