Het asielzoekerscentrum in Gilze en Rijen
NOS Nieuws

Burgemeester Gilze en Rijen: ggz faalde bij incident asielzoeker

Burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen heeft de ggz om opheldering gevraagd over een incident met een asielzoeker die een vrouw heeft lastiggevallen. De crisisdienst heeft gefaald, zegt Boelhouwer, omdat de man na een eerste aanhouding niet is opgenomen. Hij ging vervolgens opnieuw op zoek naar zijn slachtoffer.

De verwarde man uit het asielzoekerscentrum in Gilze en Rijen viel zaterdag op straat een vrouw aan en trok haar aan de haren tegen de grond. Haar partner greep in en wist de man met hulp van anderen te overmeesteren.

De politie nam de asielzoeker mee en vroeg de ggz te beoordelen of hij opgenomen moest worden. De crisisdienst vond dat niet nodig en de man kwam maandagochtend vrij.

Diezelfde avond stond hij bij zijn eerdere slachtoffer op de stoep. Haar vriend waarschuwde de politie en die nam de man opnieuw mee. Inmiddels heeft de rechter gelast dat de man veertien dagen vast blijft zitten.

'Geschokt'

Boelhouwer is "geschokt" over het incident en wil van de ggz weten waarom de man niet is opgenomen. Ook is hij kwaad dat hij niet op de hoogte is gesteld van het eerste incident op straat. In zo'n geval kan een burgemeester ook zelf besluiten een verward persoon te laten opsluiten.

De betrokken ggz-dienst zegt onderzoek te doen naar het voorval. De burgemeester heeft de zorgaanbieder "verrast" door zijn grieven eerst tegen de media te uiten in plaats van direct de ggz aan te spreken, zegt een woordvoerder.

Niet welkom

Boelhouwer heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers dringend gevraagd de asielzoeker naar een ander centrum te sturen. Het asielzoekerscentrum in Gilze biedt onderdak aan 1200 mensen.

Burgemeester Boelhouwer gaat vanmiddag bij de vrouw langs om zijn medeleven te betuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl