Jelle van Gorkom
NOS Sport

BMX'er Van Gorkom kijkt alweer vooruit na zware val

"Gelukkig hebben je hersenen op een of andere manier de gave om traumatische gebeurtenissen uit te schakelen", zegt BMX'er Jelle van Gorkom als hij terugdenkt aan de zware klap die hij afgelopen weekend tijdens een trainingsstage in het Amerikaanse Rock Hill maakte.

"Ik weet nog dat ik aan het startrek stond en het volgende moment lag ik in de ambulance. En de gevolgen zijn serieus." De komende maanden staat Van Gorkom aan de kant met een gebroken rib en twee gebroken sleutelbenen.

Als een torpedo de diepte in

De crash ontstond volgens Van Gorkom door een defect aan zijn crossfiets. "Door een mechanisch probleem sloeg een naaf vast. Toen werd ik over mijn stuur gelanceerd." Dat gebeurde boven aan de startheuvel, waardoor Van Gorkom de diepte in werd geslingerd.

"Zo'n acht meter diep en met een snelheid van vijftig kilometer per uur. Je gaat eigenlijk als een torpedo naar beneden. Alles wat je dan raakt is pijnlijk, maar dankzij mijn nekbrace heb ik gelukkig mijn nek niet gebroken."

Naast de diverse botbreuken hield de 24-jarige fietscrosser meer schade over aan de val. Maar de scheurtjes in zijn milt bleken snel onder controle. "Die stopten gelukkig snel met bloeden, dus er was geen operatie nodig."

"Er zat ook wat lucht tussen mijn longen. Daarom mag ik de komende tijd nog niet vliegen. Maar ook hier in Rock Hill word ik goed verzorgd en kan ik al aan mijn herstel werken."

Toch naar Rio

Tegen de tijd dat Van Gorkom weer mag vliegen, vertrekt ook de rest van de ploeg uit Amerika. Niet naar huis, maar richting Rio, om deel te nemen aan het olympische testevent. Uiteraard kan Van Gorkom daar niet racen, maar hij denkt er wel aan met het team mee te reizen naar Brazilië.

"Als ik in staat ben om gewoon te lopen en als het niet al te veel energie kost, dan wil ik wel heel graag Rio zien om me op die manier voor te bereiden op volgend jaar. Na het testevent komen we er tot aan de Spelen namelijk niet meer."

Snel herstellen

Het is duidelijk dat Van Gorkom de blik alweer op de toekomst heeft gericht. De Achterhoeker kijkt uit naar het moment dat hij de training weer kan oppakken. "De dokters zeggen dat ik ruim twee maanden niet kan fietsen, maar uit eigen ervaring weet ik dat ik met vijf weken weer met lichte training kan beginnen."

En ondanks die nare ervaring wil hij niets weten van angst. "Natuurlijk ben ik wel geschrokken, maar we gaan uitzoeken hoe we dit mechanische probleem kunnen oplossen om herhaling te voorkomen. Verder zal de tijd uitwijzen hoe ik hiermee omga."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl