NOS Nieuws

CBS: eenderde Nederlanders tevreden over kwaliteit leven

Een op de drie Nederlanders is relatief zeer welvarend en naar eigen zeggen gezond en tevreden met het leven. Een kwart is dat niet. Geld, gezondheid en het hebben van een partner spelen daarbij een belangrijke rol.

Het blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de kwaliteit van leven in Nederland. Het CBS heeft het onderzoek uitgebracht in een brochure (pdf).

Vooral mensen met een hoge opleiding scoren hoog op de schaal van welvaart en welzijn. Ze doen het beter dan laagopgeleiden, die bijvoorbeeld vaker werkloos zijn. "Opleiding is de sleutel", zegt Jan Latten van het CBS. "Ben je laagopgeleid, dan heb je sinds de crisis meer kans om het niet te goed te hebben. Niet alleen qua inkomen, maar ook sociaal."

Geen kinderen, veel geld

Stellen van in de twintig zonder kinderen staan er het beste voor. Ze hebben een goede gezondheid, een baan en flink wat te besteden.

Paren doen het volgens het CBS sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat zij vaak twee inkomens hebben.

'Geld is geen garantie op geluk'

Achterblijvers

De groep achterblijvers in welvaart en welzijn bestaat vooral uit alleenstaande ouders met jonge kinderen, laagopgeleiden en mensen die moeten rondkomen van een uitkering.

Mensen met een uitkering zijn opvallend veel minder vaak tevreden met het leven en beoordelen hun gezondheid vaker als slecht. Van de mensen met een bijstandsuitkering is bijna 75 procent ontevreden over de kwaliteit van hun leven.

De uitkomsten van het onderzoek betekenen volgens Latten niet dat geld per definitie gelukkig maakt. "Geld helpt een beetje om gelukkig te maken. Er zijn mensen die veel geld hebben, maar toch ontevreden zijn of zich ongezond voelen. Je kunt iedereen miljonair maken, maar dan nog zullen er ontevreden mensen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl