Michel Platini is de huidige president van UEFA
NOS Voetbal

Platini gaat de wereld rond

Michel Platini zal zijn officiële campagne voor het FIFA-presidentschap aftrappen met een wereldwijde tour. De huidige UEFA-president wil nog voor Kerst op vijf van de zes continenten zijn plannen uiteenzetten voor de verkiezing van de opvolger van Sepp Blatter op 26 februari 2016.

Platini meldde zich vandaag in Zürich voor de komende bestuursvergadering van FIFA. Vervolgens gaat hij onder meer in de Verenigde Staten, Thailand, Japan, Myanmar en Nieuw-Zeeland duidelijk proberen te maken waarom hij meer is dan alleen een president voor het Europese voetbal, waar de oud-voetballer sinds 2007 de scepter zwaait.

Belangrijkste kandidaat

Hij lijkt vooralsnog de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Blatter, die op 2 juni toch nog onverwacht zijn terugtreden aankondigde. Dinsdagmiddag meldde Platini zich in het Baur au Lac-hotel in Zürich, voor de FIFA-bestuursvergadering van later deze week. Uitgerekend op de plek waar eind mei FIFA-officials door de Zwitserse en Amerikaanse justitie werden opgepakt, lichtte Platini vanmiddag al een tipje van de sluier op.

"Er is al een campagneplan, jullie zullen snel meer horen", zei de 60-jarige Fransman met een glimlach, voor hij de lift van het chique hotel instapte. Dinsdagavond was het dus zover. Platini kondigde zijn campagne aan, waarvoor zijn tegenstanders zich tot 26 oktober kunnen melden. Zij moeten daarbij de officiële steun vergaren van minstens vijf landen.

Hoge drempel

Platini reageerde op het feit dat een van zijn mogelijke tegenstanders, de Braziliaan Zico, moeite heeft die steun te verkrijgen, en klaagde over de te hoge drempel. De Fransman toonde weinig mededogen: "Dat is jammer voor hem, maar zo zijn de regels nou eenmaal", lachte de Fransman.

Ondertussen rommelt het nog flink bij de FIFA. Vorige week nog moest secretaris-generaal Jérôme Valcke het veld ruimen na onthullingen over illegale tickethandel. Een week eerder toonde de Zwitserse televisie een door Sepp Blatter ondertekend contract, waarin televisierechten ver onder de marktprijs werden verkocht.

Corruptie in voetbal

De FBI en de Zwitserse justitie zijn druk bezig met hun zaak tegen de corruptie in het wereldwijde voetbal. Er zijn voldoende voetbalofficials die zich zorgen maken over hun toekomst. Platini wacht de zware taak de voetbalwereld te overtuigen dat hij de FIFA de komende jaren door deze problemen kan loodsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl