Prins Charles
NOS Nieuws

Brit wilde Charles doden om roodharige op troon te krijgen

Een 37-jarige man die fantaseerde over het doodschieten van prins Charles is door een Britse rechtbank schuldig bevonden aan het voorbereiden van een aanslag op de Britse troonopvolger. Zijn uiteindelijke doel: de roodharige prins Harry op de troon brengen. De man is zelf ook roodharig, en vindt dat mensen met die haarkleur achtergesteld worden.

Een jury mocht over de zaak oordelen, en vond het bewijs overtuigend genoeg. Dat besluit viel na meer dan 14 uur beraad. Begin november bepaalt de rechter de straf.

De man was in het bezit van handgeschreven notities en boeken met recepten voor het maken van dodelijke giffen, zoals cyanide, melden Britse media. De ingrediënten kocht hij via internet en hij had alle attributen in huis om gif te brouwen, zoals maskers, trechters, spuiten en latex handschoenen.

Anders Breivik

In de notities verwees de man naar Anders Breivik, de dader van de terreuraanslagen in Noorwegen in 2011, waarbij 77 mensen om het leven kwamen. "Ik wil geen seriemoordenaar worden. Ik ben meer dan een Anders Breivik", schreef hij op. "Ik zat te wachten op een kans om een van hen te doden. Laat het prins Charles zijn, die zou goed zijn."

Hij wilde dat doen met een "geluidloos geweer ... een goede positie innemen en een kogel door het hoofd van Charles schieten".

Na een eerder proces in mei kon de jury niet tot een oordeel komen. Nu lukte dat wel, al sprak de rechter van een vreemde zaak. "Met een heel vreemd persoon." De man werd vorig jaar gearresteerd nadat zijn halfbroer de chemicaliën en de notities had ontdekt, die hij in zijn slaapkamer had verstopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl